fbpx
HomeȘtiri din sănătateMedicul, Horațiu Suciu, spune crudul adevăr privind transplantul de cord
spot_img
spot_img

Medicul, Horațiu Suciu, spune crudul adevăr privind transplantul de cord

spot_img
- Publicitate -
spot_img

În cadrul unei conferințe de presă dedicată celui de-al 5-lea transplant de cord efectuat la Târgu Mureș, cel mai bun medic chirurg în materie de transplant de inimă, Horațiu Suciu, a dat câteva detalii crunte despre calitatea programului de transplant de cord din România.

“Din fericire a venit acest transplant, acest cord, ca o salvare pentru el şi ne bucurăm că am efectuat în acest an al cincilea transplant din Târgu Mureş şi, bineînţeles, din România. (…) Un centru e foarte puţin pentru o ţară atât de mare. Ungaria are o creştere foarte mare în acest an, acolo este un singur centru de transplant, la Budapesta, dar au efectuat în acest an 60 de transplanturi cardiace. Noi l-am făcut pe al cincilea, ei au făcut 60”, a declarat dr. Horaţiu Suciu.

Cât privește transplantul efectuat în această săptămână, la Târgu Mureș – acesta a declarat următoarele.

“Am efectuat un nou transplant cardiac. (…) Cordul a fost prelevat de la Spitalul Judeţean Baia Mare, a fost vorba despre un donator aflat în moarte cerebrală, în urma unui traumatism cranio-cerebral, un tânăr în vârstă de 21 de ani. A fost prelevat cordul, rinichii, plămânii şi ficatul care au luat drumul celorlalte centre implicate în activitatea de transplant din România. Cordul a venit cu un elicopter SMURD la Târgu Mureş. Receptorul este un tânăr de 36 de ani, din Piatra Neamţ, pacient aflat în evidenţa noastră, de aproximativ un an pe lista de aşteptare cu un diagnostic care nu îi permitea supravieţuirea pentru mult timp”.

Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul IUBCvT Târgu Mureş a ţinut să îşi exprime aprecierea faţă de gestul familiei pacientului donator, care a fost de acord cu prelevarea de organe.

“Doresc să subliniez aprecierea noastră, a celor care suntem implicaţi în activitatea de transplant, aprecierea noastră pentru gestul nobil al familiilor care sunt într-o astfel de situaţie de a pierde pe cineva drag şi au tăria, care nu e ceva uşor, să doneze pentru a salva alte vieţi. Sperăm că acest lucru să fie încă un impuls pentru activitatea de transplant, pentru donare, pentru acceptarea donării, pentru că, chiar dacă ne bucurăm cu astfel de ocazii, din păcate sunt intervenţii care se fac în număr prea mic în România. Activitatea de donare este foarte slabă cantitativ şi la o populaţie ca România aceste intervenţii ar trebui să fie mult mai multe, pentru că sunt foarte mulţi pacienţii care sunt dependenţi de primirea unui organ”, a susţinut dr. Horaţiu Suciu. – transmite agerpres.ro

sursa foto: evz.ro

Comentarii

- Advertisement -
spot_img
- Advertisement -

RefleqtMedia pe rețelele de socializare

2,851FansLike
562FollowersFollow
356SubscribersSubscribe

Citește

- Advertisement -

Ultimele știri

- Advertisement -

Comentarii

%d bloggers like this: