fbpx
HomeStiri din Mures#BuySafePaySafe: recomandări pentru a nu deveni victima fraudelor online
spot_img
spot_img

#BuySafePaySafe: recomandări pentru a nu deveni victima fraudelor online

spot_img
- Publicitate -
spot_img

95 infractori specializaţi în comiterea de fraude şi membri ai reţelelor infracţionale din mediul online suspectaţi de comiterea unor fraude online au fost arestaţi în timpul  Operaţiunii E-Commerce 2018 (eComm 2018), o acţiune comună a organismelor de aplicare din  28[1] state, ce s-a desfăşurat în luna iunie 2018.

 

Operaţiunea a vizat combaterea fraudelor comise în mediul online printr-o acţiune coordonată a organismelor de aplicare a legii din Uniune Europeană şi din afara acesteia şi este urmată de o campanie de conştientizare asupra acestei problematici în rândul populaţiei.

 

Operaţiunea E-Commerce combate fraudele pe internet, produse în absenţa fizică a cardurilor, urmărind să asigure un mediu online mai sigur prin intermediul schimbului de informaţii şi dezvoltării de bune practici între organismele de aplicare a legii şi mediul privat.

 

Specializare permanentă  

 

Măsurile investigative sunt foarte complexe datorită dimensiunii internaţionale şi virtuale a acestei infracţiuni. În prezent, aproximativ 80% din fraudele cu carduri sunt comise online. Reţelele de socializare sunt folosite pentru a crea magazine online care vând orice produs la jumătate de preţ. Când un cumpărător comandă un produs prin intermediul acestora, infractorii efectuează achiziţia – adesea foarte scumpă – prin intermediul unor carduri ale căror date sunt furate/ contrafăcute (compromise).  Datele cardurilor compromise sunt adesea achiziţionate de pe internetul “ascuns” (darkweb – website-uri neindexate de motoarele uzuale de căutare, exemplu Google, Bing etc.) şi au fost iniţial obţinute în urma unui atac informatic de tip fishing sau malware. Când realizează achiziţiile online, victimele pot să nu realizeze că datele cardurilor lor sunt de asemenea furate pentru ca apoi să fie revândute pe alte forumuri. Aşa-numiţii vânzători au de multe ori zeci de mii de cumpărători mulţumiţi şi primesc recenzii excelente. În final, băncile şi comercianţii sunt cei care suferă pierderile acestei activităţi frauduloase, ce se ridică la nivel global la miliarde de euro în fiecare an.

 

 

Prevenire

 

Este întotdeauna mai bine să previi o infracţiune. Din acest motiv, această acţiune operativă este urmată de o campanie de prevenire şi conştientizare – #BuySafePaySafe #. Există o serie de reguli de siguranţă care pot fi adoptate pentru a evita fraudele online.

 

  • Verificaţi dacă dispozitivul pe care îl folosiţi pentru a efectua achiziţii online este configurat în mod corespunzător şi conexiunea de internet este sigură;
  • Folosirea unui card este o modalitate sigură de plată în comerţul online atâta timp cât vă luaţi aceleaşi măsuri de precauţie ca şi în celelalte tipuri de achiziţii;
  • Există anumite indicii care vă ajută să identificaţi o fraudă. Dacă sunteţi victima unei fraude online, sesizaţi poliţia. Dacă aţi cumpărat produsul prin intermediul unui card de credit sau debit, sesizaţi de asemenea banca emitentă;
  • Verificaţi-vă serviciul de internet banking în mod constant. Anunţaţi imediat banca emitentă dacă observaţi plăţi sau retrageri pe care nu le-aţi efectuat dvs.

 

[1] Austria, Belgia, Canada, Columbia, Croația, Danemarca, Finlanda, Franța, Georgia, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Spania, Suedia, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii.

Comentarii

- Advertisement -
spot_img
- Advertisement -

RefleqtMedia pe rețelele de socializare

2,851FansLike
562FollowersFollow
356SubscribersSubscribe

Citește

- Advertisement -

Ultimele știri

- Advertisement -

Comentarii

%d bloggers like this: