fbpx
HomeȘtiri din Câmpia TurziiVoi știați că municipiul Câmpia Turzii a avut PROPRIA RASĂ DE CAI?
spot_img
spot_img

Voi știați că municipiul Câmpia Turzii a avut PROPRIA RASĂ DE CAI?

spot_img
- Publicitate -
spot_img

Un lucru destul de inedit și foarte puțin cunoascut este faptul că în a doua jumătate a secolului XIX, exista rasa de cai de Ghiriș (Câmpia Turzii), recunoscută în Imperiul Austro-ungar. Eu personal am aflat acest lucru aflându-mă în delegație la Kiseber-Ungaria, un oraș înfrățit cu localitatea noastră, o comunitate cu tradiție hipică.

-am documentat și am aflat că după stabilirea artistocratului englez, lordul John Paget, iar în anul 1839, la Câmpia Turzii, acesta construiește o moșie în stil englez, cu un Conac, (astăzi Clubul Copiilor), un hipodrom, teren de tenis, o stațiune agricolă de cercetare… în anul 1855 este unul dintre întemeietorii Societății Hipice Ardelene, încurajând concursurile hipice, este și fondator al Asociației Viticole Transilvănene.


În aceste condiții i-a naștere rasa de cai de Ghiriș, furnizor de cai în imperiu.
Ce mai este demn de menționat este și faptul că, grajdurile moșiei John Paget se aflau pe actuala locație a ,,Palatului Cultural Ionel Floașiu”


📷Foto 1911- Conacul John Paget- astăzi Clubul Copiilor, un mic amănunt din fotografie, fereastra cu semiboltă și blazon este încăperea unde astăzi, Nicolas comercializează telefoane GSM

autor: Petre Pop

Comentarii

- Advertisement -
spot_img
- Advertisement -

RefleqtMedia pe rețelele de socializare

2,851FansLike
562FollowersFollow
356SubscribersSubscribe

Citește

- Advertisement -

Ultimele știri

- Advertisement -

Comentarii

%d bloggers like this: