web analytics
Home Știri din Câmpia Turzii USR Campia Turzii o da din cola, in fanta si din fanta...

USR Campia Turzii o da din cola, in fanta si din fanta in… castraveti prajiti

- Publicitate -

Ca sa faci opozitie in societatea actuala nu este de ajuns sa latri… trebuie sa latri cu cap.

USR Campia Turzii latra, dar ii cam bate stiinta.

Bunaoara, la inceputul saptamanii au lansat un comunicat de presa despre Computerul Tomograf care va fi cumparat la Campia Turzii.

Întrebare, întrebare: cu ce ne mai minte oare?

În urmă cu câteva zile citeam în mass-media locală următoarea declarație:

”Urmare a consultărilor avute cu președintele Consiliului Județean Cluj (….) cu privire la dezvoltarea sectorului sănătății în Câmpia Turzii și creșterea calității serviciilor medicale oferite comunității locale, dar și celor învecinate, am solicitat acordarea fondurilor necesare achiziționării unui computer tomograf pentru Spitalul Municipal”.

Deja îmi imaginam echipamentul instalat la spitalul din Câmpia Turzii când brusc, am realizat că de la a cere niṣte bani până la a-i obține ṣi a vedea tomograful în funcțiune, e o cale lungă. Dar hai să vedem despre ce aparat e vorba ṣi dacă e vreo ṣansă de reuṣită:

Echipamentele de genul acesta au prețuri de la câteva sute de mii până la multe milioane de euro. Diferența o fac mai multe caracteristici tehnice între care aṣ menționa numărul de detectori ṣi numărul de slice-uri (scanări realizate la o rotație completă a modulului de scanare). Pot fi 16, 64, 128 sau 256-Slice (aparatele Premium). Cu cât e mai performant, cu atât investigațiile sunt mai detaliate. Ṣi în mod evident, cu cât aparatul are caracteristici mai slabe, cu atât va fi mai ieftin.
Un exemplu de aparat basic, Made în China, vedeți in Fig.1. Are doar 24 rânduri de senzori ṣi e de tipul 16-Slice. Mai simplu de atâta nu prea se poate.

Prețul unui aparat Siemens sau Toshiba, ca să enumăr doar două firme cunoscute, depăṣeṣte cu mult suma alocată. Asta dacă nu cumva, al nostru primar vrea să ia unul la mana a doua. Dar asta nu e totul. Toate celelalte costuri importante intră în atribuția administrației locale, ceea ce ridică mari semne de întrebare.

Enumerăm câteva:
– Costul construcției sau amenajării unui spațiu care să cuprindă trei camere cu pereții izolați anti-radiații:
– O cameră unde sunt pregătiți pacienții;
– O cameră unde se montează Computerul Tomograf, care trebuie să aibă temperatura /umiditatea controlatat;
– Un oficiu pentru operatorii aparatului;
Costul operațiilor de instalare, întreținere ṣi service, executate de o firmă specializată.

Atenție! De multe ori aceste costuri pot depăși costul de achiziție a aparatului.

Angajarea a cel puțin doi operatori specialiști și a două cadre medicale care să facă pregătirea pacienților.
Pentru mai multe informații, haideți să vedem programul de investiții pentru Spitalul Municipal „Dr. Cornel Igna”, aṣa cum este prevăzut în Bugetul pe 2020 de administrația locală (vezi Fig 2).

Ce observăm?
Sunt trecute echipamente medicale cu valoare puțin peste 300.000 lei dar nimic altceva. Concluzia logică este că atât primarul cât ṣi preṣedintele Consiliului Județean au intrat în campanie electorală. Vor, din nou, voturile cetățenilor din Câmpia Turzii, de aceea promit achiziționarea unui computer tomograf dar omit să ne spună că va fi, fie o chinezărie rudimentară, fie o aparatură la mâna a doua pe care oricum se va depune praful în vreo magazie deoarece nu sunt bani pentru amenajarea spațiului, instalare ṣi exploatare.

USR Câmpia Turzii consideră că rezolvarea situației a fost ani de zile la îndemână: fondurile europene. Dar administrația locală nu a fost deloc interesată ṣi în consecință, nu a facut nimic.

Soluția susținuta de USR Câmpia Turzii constă în atragerea fondurilor europene pentru implementarea de tehnologii noi, moderne, pentru ca noi toți, să avem la dispoziție servicii medicale performante.

Vrei o schimbare în oraṣul tău?
Fii tu schimbarea!
Hai în USR!

Daniela DOLHA, vicepreṣedinte USR Campia Turzii”, precizau useristii.

Ei bine, dupa ce presa locala le-a demontat teoria, au ales sa vina cu noi precizari.

Ca răspuns la unele afirmații din presa locala, precizăm următoarele:

USR Câmpia Turzii pune întotdeauna interesul cetățeanului ṣi al comunității locale mai presus de orice. Pentru noi, politica se face în dialog direct cu cetățenii, alături de cetățeni, pentru cetățeni.

Nu e deloc de mirare că “băieții deṣtepți”, abonații la comisioane grase din contractele cu primăria iṣi simt privilegiile, afacerile amenințate. Am scris despre gogoaṣa cu tomograful. Ṣi ei deja se vaietă de mama focului, cum că USR a abandonat lupta împotriva PSD. Nimic mai fals.

Răspunsul nostru este simplu ṣi clar: USR Câmpia Turzii luptă împotriva risipei din banii publici ṣi a dezinformării indiferent dacă are loc sub steagul PSD sau PNL/ALDE/UDMR/etc.

Referitor la Computerul Tomograf de la Turda, un Siemens Somatom go.Now vă precizăm următoarele: la sfârṣitul lui 2018, echipamentul respectiv nu mai era de mult timp o noutate deoarece apăruse la începutul lui 2016. Seria Somatom go. constă în mai multe produse, varianta de la Turda fiind doar de tipul 16-slice, cel slab din serie. Prețul în sine, 250 000 ar trebui să ridice niṣte semne de întrebare, având în vedere ca Spitalul Județean Cluj a cumpărat un 2015 cu aproape 800.000 de euro, un computer tomograf performant cu 10 ani garanție inclusă.

Diferența de preț este mult prea mare. Aparatul de la Turda deserveṣte doar pacienții internați, nici măcar urgențele, ele fiind transportate la UPU Cluj, în defavoarea pacienților. Astfel, se pierd 4-5 ore cu transportul ṣi însoțirea pacienților timp în care rămâne doar o singură ambulanța, din două, pe raza Câmpia Turzii-Turda să deservească urgențele.

Să fi achiziționat primarul PSD, actualmente PNL, aparatul respectiv cu o garanție care include un număr limitat de scanări? Ṣi cu cât este mai mic numărul de posibili utilizatori cu atât aparatul îṣi va păstra garanția mai mult timp? Cam cât de mult? Cam patru ani, cam cât un mandat de primar…

În bugetul Primăriei Câmpia Turzii pe 2020 nu am găsit nici o sumă alocată amenajării spațiului pentru tomograf iar banii ceruți de primar de la Consiliul Județean sunt destinați doar pentru achiziția aparatului.

Soluția atragerii fondurilor europene pentru modernizarea spitalului a fost la îndemâna actualului primar încă din vremea când era viceprimar. Atunci rezultatul lui a fost un mare zero. Zero fonduri europene atrase pentru sănătate, din nou, în mandatul de primar. În schimb, primarul si-a luat salariul întreg lună de lună.

Regulile stricte de utilizare a banilor europeni au facut probabil ca această soluție să nu pară interesantă.
Prietenii ṣtiu de ce…”, au declarat acestia.

Dupa cum vedeti, am evidentiat doua fraze care demonstreaza limitadea administrativa de care dau dovada cei de la USR.

1. Spitalul nu are trecuta in lista de investitii achizitia tomografului pentru ca finantarea este asigurata de … Consiliul Judetean Cluj.

2. Probabil ca au sesizat si ei eroarea pentru ca apoi s-au referit la… amenajarea unui spatiu unde sa fie amplasat tomograful. Eroarea aici consta in faptul ca… acel tomograf NU TREBUIE SA FIE AMENAJAT IN SPITAL… ci in alta cladire, a carei amenajare ar putea fi asigurata printr-o rectificare bugetara.

De altfel, Dorin Lojigan a anuntat de vreo 2 ori ca vrea sa utilizeze cladirea fostei politii in scop medical.

- Advertisement -
- Advertisement -

RefleqtMedia pe rețelele de socializare

2,500FansLike
400FollowersFollow
328SubscribersSubscribe

Citește

Inca un deces Covid19 la Campia Turzii

Bilantul deceselor Covid19 la Campia Turzii a ajuns la cifra "6". O femeie din Camoia Turzii, care a fost internata atat la Spitalul "Dr. CORNEL...

Daghemana Câmpia Turzii ANGAJEAZĂ!

Magazinul alimentar, Daghemana Câmpia Turzii, angajează VÂNZĂTOARE! Se oferă: salariu atractiv condiții sigure de lucru contract pe perioadă NEDETERMINATĂ Relații la telefon: 0722246231

Angajare la Transilvania Impact Import Export

Transilvania Impact Import Export angajeaza sofer profesionist cat B+E pentru pompa de beton stationara. Mai multe detalii la numarul de telefon 0720.600.620 CV se pot depune la sediul firmei...

Daghemana ANGAJEAZA!!!

SC Daghemana Com SRL angajeaza! Se cauta sofer, categoria D, cu ATESTAT! INFO LA TELEFON: 0722246231

Ultimele știri

Inca un deces Covid19 la Campia Turzii

Bilantul deceselor Covid19 la Campia Turzii a ajuns la cifra "6". O femeie din Camoia Turzii, care a fost internata atat la Spitalul "Dr. CORNEL...

VESTEA CEA MARE: România liberală – statul fără corupție

În cel mai recent și relevant document care reflectă noua atitudine a statului român față de problema corupției, Strategia Națională de Apărare pentru 2020...

#Dezvoltăm Turda #Dezvoltăm Clujul

Transport public eficient și modern în Comunitatea Urbană ArieșÎncepând cu decembrie 2019, Turda a devenit primul municipiu din România cu un transport public integral...

Incendiu la Bogata – un barbat a murit

Un bărbat, în vârstă de cca. 60 de ani, a fost găsit fără suflare în timpul intervenției pentru stingerea unui incendiu, care se manifestat...

14 străzi din Municipiul Câmpia Turzii vor fi reabilitate cu fonduri guvernamentale

Compania Națională de Investiții a acceptat solicitarea Municipiului Câmpia Turzii de includere a 14 străzi în Programul Național de Construcții de Interes Public sau...
- Advertisement -