web analytics
Home Știri din Câmpia Turzii USR Câmpia Turzii: „Administrația locală condamnă Compania de Apă Arieș și se...

USR Câmpia Turzii: „Administrația locală condamnă Compania de Apă Arieș și se delimitează de responsabilitate”

- Publicitate -

Ca urmare a incidentului cu apa potabilă furnizată în Câmpia Turzii, organizația locală a USR (sub noua conducere, se pare) a luat atitudine și a atacat, în mod public, atât conducerea Companiei de Apă, cât și administrația locală din Câmpia Turzii.

„Săptămâna trecută furnizarea apei potabile din Câmpia Turzii de către Compania de Apă Arieș S.A. (CAA) a devenit obiectul mai multor discuții și plângeri din partea locuitorilor municipiului.

Mai exact, locuitorii au atras atenția asupra faptului că apa potabilă furnizată ar avea un miros neplăcut și aspect tulbure. Aceste schimbări de calitate a apei potabile au fost documentate de locuitori prin înregistrări video cu apa foarte tulbure recoltată din robinet.

Ca urmare a presiunilor existente în mediul online, CAA a publicat pe site-ul propriu 4 buletine de analiza a apei de la robinet prelevată din diferite zone ale orașului. Buletinele conțin atât indicatori fizico-chimici și microbiologici ai apei – care par a fi în limitele legale – cât și următoarea mențiune: „conform analizelor fizico-chimice și microbiologice efectuate, proba de apă este potabilă și se încadrează în prevederile Legii 458/2002 privind calitatea apei potabile, pentru indicatorii analizați.”

Problema reală însă constă în faptul că, după o verificare mai atentă a buletinelor de analiză prezentate de Compania de Apă Arieș S.A. și prevederile Legii 458/2002, se poate observa că nu au fost respectate cerințele legale în momentul în care s-a analizat apa pe care locuitorii orașului o consumă.

În tabelele alăturate se poate vedea ce indicatori au analizat distribuitorii de apă și ce indicatori cere legea a fi analizați. Mai exact, din lista lungă a indicatorilor fizico-chimici necesari a fi supuși unor analize, Compania de Apă Arieș S.A. a decis să supună analizelor doar o mică parte din aceștia, mai exact, din 52 de indicatori pe care legea îi cere a fi analizați, CAA a analizat doar 10, iar în cazul indicatorilor microbiologici, compania susține că a analizat bacteriile E.coli și bacteriile coliforme. De menționat ar fi că bacteriile coliforme sunt, de fapt, bacteriile E.coli (de unde și prescurtarea).

Cadrul legal însă prevede ca să existe o analiză pentru prezența bacteriilor E.coli și enterococi, cea din urmă poate fi comensală (inofensivă, coexistând în organismul gazdă) în tractul gastro-intestinal al oamenilor și animalelor, dar poate fi și patogenă, provocând boli, precum meningita sau endocardita neonatală.

Deși oficialii Companiei de Apă Arieș au comunicat următoarele:

”Întreruperea furnizării apei potabile este necesară pentru efectuarea lucrărilor de spălare și dezinfecție bazin apă potabilă. (…) La reluarea furnizării apei pot apărea temporar, local, depășiri ale parametrilor turbiditate și debit, situație în care sfătuim utilizatorii să folosească apa doar în scopuri menajere până la încadrarea acesteia în parametrii de calitate”.

Faptul că ulterior au emis un comunicat de presă în care susțin că apa potabilă este în parametri legali și prezintă buletine de analiză care nu respectă prevederile legale este totuși o situație gravă.

Deoarece apa consumată poate constitui un real pericol pentru sănătatea populației, mai ales a copiilor mici care sunt mult mai expuși când vine vorba de diferite bacterii, o rezolvare a situației în cel mai scurt timp este un imperativ pentru Compania de Apă Arieș S.A. și autoritățile locale.

Administrația locală condamnă Compania de Apă Arieș și se delimitează de responsabilitate. Pe această cale, denunțăm ipocrizia autorităților locale deoarece prin reprezentantul Consiliului Local în conducerea Companiei, administrația are un rol direct în gestionarea bunului mers al livrării de apă potabilă pentru locuitorii municipiului. Domnul Ploscariu Aurelian Dumitru, numit în această poziție prin Hotărârii Consiliului Local 147/25.08.2016, se pare că nu realizează gravitatea situației sau pur și simplu consideră că rolul dumnealui este unul decorativ.

USR Câmpia Turzii a solicitat analize și din partea Direcției de Sănătate Publică Cluj, care au răspuns ulterior că au fost prelevate probe și urmează să se facă analize, dar și unui laborator privat – urmând să facem publice și rezultatele acelor analize.

În cazul în care apa distribuită chiar constituie un pericol pentru sănătatea consumatorilor, atât răspunderea materială, civilă, disciplinară și contravențională a Companiei de Apă Arieș SA poate fi antrenată, cât și cea penală.”, a transmis USR Câmpia Turzii.

- Advertisement -

RefleqtMedia pe rețelele de socializare

2,700FansLike
540FollowersFollow
400FollowersFollow
328SubscribersSubscribe

Citește

- Advertisement -

Ultimele știri

- Advertisement -