web analytics
Home Știri din Câmpia Turzii Avram Gal: "Sunt neplacut surprins de dezinformarile care-i privesc pe politistii locali!"

Avram Gal: “Sunt neplacut surprins de dezinformarile care-i privesc pe politistii locali!”

- Publicitate -

Câteva cuvinte despre Poliţia Locală
Se discută tot mai mult în spaţiul public despre Poliţia Locală. Ca absolvent de studii postuniversitare de specializare la Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”, ca om politic, dar şi ca simplu cetăţean al municipiului Câmpia Turzii, doresc să fac unele precizări.


Ştim cu toţii că Poliţia locală veghează la bunul mers al oraşului prin acţiuni de patrulare, de fluidizare a circulaţiei, la menţinerea siguranţei publice şi pentru respectarea legislaţiei în vigoare. Ea are drept scop prevenire prin informare, atenționare și sancționare, în caz de neconformare. Rolul unei amenzi e să-l facă pe om să se gândească de două ori înainte să facă la fel data viitoare. Mulți înțeleg un avertisment și nu mai greșesc, alții persistă în greșeală și primesc o amendă contravențională. Doresc să subliniez efortul Poliției Locală a Municipiului Câmpia Turzii pentru prevenirea și combaterea comportamentului antisocial al unor cetăţeni din oraş.


Eu personal nu sunt de acord cu cei care afirmau în 2019 în ArieșNews că Poliţia Locală ar fi un lux sau cu cei care spun că Poliţia Locală ar trebui desfiinţată ca instituţie, reorganizată astfel încât poliţiştii locali să rămână doar agenţi de pază. Consider că o astfel de măsură încalcă legislaţia în domeniul funcţiei publice şi că motivul invocate, economii la buget, este fals, întrucât salariile poliţiştilor locali sunt echivalente cu cele ale angajaţilor din primărie. Există la nivel national voci care încep să susţină desfiinţarea Poliţiei Locale. Unele excepţii de comportament normal al poliţiştilor locali au dus la aceasta. În unele localităţi au fost înregistrate situaţii în care mașinile Poliției Locale folosite pe post de taxiuri. Nu îmi doresc ca în Câmpia Turzii să ajungem la asta! Primarul suspendat al Iaşiului a fost trimis în judecată de DNA după ce ar fi utilizat Poliţia Locală pentru a-şi rezolva probleme personale. Nu vreau să ajungem nici la asta în Câmpia Turzii! După cum nu îmi doresc să ajungem ca nici ca în Floreşti unde o tânără a fost amendată cu 1.000 de lei de Poliția Locală pentru că l-a criticat pe Facebook pe Primar.


Sunt neplăcut surprins de dezinformarea în masă care se face despre poliţiştii locali şi Poliția Locală, dar să ne amintim că, nu mai departe în aceste vremuri de pandemie, încă din primele zile de când a fost declarată starea de urgentă Poliţia Locală a intrat in subordinea MAI și toate acțiunile au fost coordonate de aceștia. Poliţiştii locali au executat ordinele care li s-au dat: au verificat persoane izolate la domiciliu, au păzit persoanele care trebuiau să stea la izolare şi au fost şi ei în primele rânduri expunându-se riscului de a contacta virusul. Ei au stat în filtre fixe împreună cu armata și poliția. Puţină lume ştie că au avut zile libere tăiate şi weekend-uri la rând în stradă, expuşi.


Pe teren relația cu cetăţenii nu reflectă ce vedem uneori pe internet despre Poliția Locală: că ar păzi panseluțe, că vânează numai femei bătrâne pentru a le amenda, că ar trebui să se desființeze. Toate astea sunt o contribuție a unei părţi a presei care tinde să mediatizeze stereotipurile. Declarativ însă, când pericolul e mare, oamenii își pun speranțele în cei care mențin ordinea publică. Să nu uităm că de multe ori poliţistul local îşi pune viaţa în pericol, în cadrul societăţii existând şi persoane care încalcă legea şi care trebuie pedepsite. E drept însă că oamenii își pierd rapid încrederea dacă poliţiştii locali nu se ridică la nivelul așteptărilor. Poliția Locală desfășoară atât activitate de poliție în domeniile ordine publică și rutier, precum și activitatea de control prevăzută de lege pentru unitățile administrativ-teritoriale. Apropierea de viaţa comunităţii pe care o serveşte, comunicarea şi cooperarea cu cetăţenii în rezolvarea problemelor, participarea activă la viaţa locuitorilor din municipiul Câmpia Turzii, conferă încrederea, respectul şi sprijinul acestora.

Eu cred că în Câmpia Turzii cei de la Poliția Locală sunt oameni care-și fac treaba foarte bine. Ţin să felicit poliţiştii locali în primul rând pentru eforturile depuse în îndeplinirea atribuţiilor funcţionale pentru îmbunătăţirea indicatorilor de performanţă, şi, implicit, asigurarea unui climat de ordine, siguranţă şi pace socială. Ei tind spre o valoare şi o vocaţie europeană punându-şi amprenta asupra modului în care se construieşte societatea românească democratică.


Mă bucur ca am putut contribui la eficientizarea acestei instituţii, astfel încât cetăţenii să fie în siguranţă. Când am fost Viceprimar al municipiului Câmpia Turzii am propus Dlui Primar să facem angajări pentru a avea o Poliţie Locală funcţională. Pentru creşterea numărului de poliţişti locali care îşi desfăşoară activitatea în teren. De asemenea, în aceeaşi perioadă am dat dispoziţie să fie inscripţionată maşina Poliţiei locale.


În această perioadă de pandemie polițiștii locali și-au arătat implicarea și devotamentul prin acțiunile desfășurate zilnic, fiind alături de cetăţenii din Câmpia Turzii. I-am putut vedea cu toţii la diverse acțiuni. Dacă înainte de pandemie îi vedeam în patrule, la ordine publică, mitinguri, fluidizarea circulației, paza la spectacole și alte evenimente şi asigurau liniștea și bunul mers al lucrurilor, în ultimele luni au fost implicați zi şi noapte pentru a-i ajuta pe cetăţeni să treacă mai ușor prin încercările pandemiei. Deși au fost şi blamați, în această perioadă dificilă pentru toți, polițiștii locali și-au arătat implicarea și devotamentul prin acțiunile desfășurate zilnic, fiind alături de cetăţenii oraşului și de problemele lor. Polițiștii locali din Câmpia Turzii au participat, de la instituirea stării de urgență, împreună cu efectivele Poliției Naționale și sub coordonarea operațională a acestora, dar și cu efectivele de jandarmi și ale Ministerului Apărării Naționale, la numeroase misiuni menite să reducă răspândirea noului coronavirus Sars-Cov2, de la supravegherea unităților spitalicești, verificarea izolaților la domiciliu, participarea la filtre de verificarea a persoanelor care circulă pe raza municipiului și respectau, sau nu, ordonanțele militare, patrulări pentru verificarea păstrării ordinii și liniștii publice în parcuri, dar și cu ocazia Sărbătorilor de Florii, Sărbătorilor Pascale și în perioada premergătoare zilei de 1 Mai. Deşi sunt supuși riscurilor, deşi au stat și stau în prima linie alături de colegii lor de la Poliția națională în lupta anti Covid-19, poliţiştii locali nu au statutul special al colegilor lor, nu au pensie specială, nu au transportul decontat de la domiciliu la locul de muncă, nu au chirie decontată, nu au medicamente decontate, nu ies la pensie la 47 de ani, nu au sporuri de 100% sau 75% pentru munca suplimentară și pentru sărbători legale, nu au beneficiile pentru pensia de urmaș sau compensațiile către familie în caz de deces. Dar pot muri şi se pot îmbolnăvi că și colegii lor de la Poliţia națională, în misiune.


Consider că la nivel local colaborarea dintre instituții a fost una fără probleme, așa cum a fost și înainte de această perioadă care ar trebui să ne unească și nu să ne dezbine. Poliția Locală din Câmpia Turzii este una dintre instituțiile performante, dovadă fiind indicatorii de performanță care au stat la baza activității an de an și care au fost depășiți prin munca asiduă și profesionalismul oamenilor din stradă, zi și noapte, de sărbători sau în week-enduri, fără să țină cont de vreme sau anotimp, dincolo de viața de familie și de situațiile dificile la care au fost nevoiți să facă față. Ştiu că polițiștii locali din Câmpia Turzii și-au ales această meserie pentru a apăra cetățeanul, pentru a veni în sprijinul acestuia, pentru a-l respecta și pentru a-l proteja, dincolo de expunerile inevitabile ale meseriei, și va acționa în continuare ferm, vor fi în continuare prezenți la datorie indiferent de situațiile dificile cărora trebuie să le facă față. De aceea ţin să mulţumesc tuturor poliţiştilor locali din oraş care veghează mereu la bunul mers al localității. Doresc să vă transmit multă sănătate dumneavoastră şi familiilor dumneavoastră, să slujiţi în continuare cetăţenii municipiului, copii să se deplaseze la şcoală şi în locurile de joacă în siguranţă, să contribuim la menţinerea curăţeniei în municipiului!


Avram Gal
Preşedinte ALDE Câmpia Turzii

- Advertisement -

RefleqtMedia pe rețelele de socializare

2,600FansLike
540FollowersFollow
400FollowersFollow
328SubscribersSubscribe

Citește

- Advertisement -

Ultimele știri

- Advertisement -