web analytics
Home Știri din Câmpia Turzii 93 de ani de istorie, dezvoltare și conviețuire la Câmpia Turzii

93 de ani de istorie, dezvoltare și conviețuire la Câmpia Turzii

- Publicitate -

În zona care astăzi poartă numele de „Câmpia Turzii”, viața românilor s-a desfășurat de-a lungul a peste 700 de ani.
Satele Ghiriș și Sâncrai, strămoșii administrativi ai municipiului nostru, au fost atestate documentar încă din secolul XIII, iar prin crearea Uzinei de Sârmă de la Câmpia Turzii, în anul 1921, s-au pus bazele orașului modern de astăzi.

La acea vreme, după un Război de Reîntregire care a dublat hotarele țării, un om de afaceri, pe numele Iszo Diamant, construia Uzina de sârme și cuie din localitatea Ghiriș, asta după ce comuna Luna refuzase acest lucru, prin hotărâre de sfat comunal.

Ei bine, afluxul de oameni veniți să locuiască în aceste părți și să muncească la uzină a creat premizele înfăptuirii unirii dintre satele Ghiriș și Sâncrai.

Astfel, la 25 septembrie 1925, Majestatea Sa, Regele Ferdinand I semna decretul nr. 2456 prin care cele două sate s-au unit, formând Câmpia Turzii. Numele localității noastre a fost inspirat de locația unde, cu peste 300 de ani în urmă își găsea sfârșitul Mihai Voievod Viteazul, primul întregitor al românilor.

Iată deci cum ironia istoriei a făcut ca un toponim folosit inițial pentru descrierea unei locații de tragică amintire pentru români și-a schimbat menirea, descriind – începând cu anul 1925 – un oraș cochet, cu perspective de dezvoltare și care, în perioada comunismului avea să devină unul dintre principalii furnizori de sârmă și materiale siderurgice din Transilvania.

Astăzi, la 93 de ani de la decretul semnat de Regele Ferdinand I, Câmpia Turzii este un oraș în plină dezvoltare, cu perspective frumoase și cu cetățeni harnici și credincioși, un oraș care are toate șansele să devină ceea ce fondatorii săi și-au închipuit pentru el.

În calitate de primar al Municipiului Câmpia Turzii, la ceas aniversar pentru urbea noastră, transmit cele mai sincere urări de bine, pace și bunăstare tuturor concitadinilor noștri.

La Mulți Ani, Câmpia Turzii!

Dorin Nicolae LOJIGAN
Primarul Municipiului Câmpia Turzii

- Advertisement -

RefleqtMedia pe rețelele de socializare

2,600FansLike
540FollowersFollow
400FollowersFollow
328SubscribersSubscribe

Citește

- Advertisement -

Ultimele știri

- Advertisement -