fbpx
HomeFEATUREDUEFA a dat verdictul în cazul arbitrilor români
spot_img
spot_img

UEFA a dat verdictul în cazul arbitrilor români

spot_img
- Publicitate -
spot_img

După aproape 3 luni de la incidentul petrecut în timpul meciului dintre Istambul Bașakșehir și PSG, în care arbitrii români, Sebastian Colțescu și Octavian Șovre au fost acuzați de „rasism” doar pentru că au folosit expresia „ăla negru” cu referire la antrenorul secund al Istambul BB, UEFA a luat o decizie!

“Din probele video şi audio disponibile, s-a stabilit că domnii Colţescu şi Şovre au folosit expresiile în limba română ‘negrul ăla’ şi ‘ăla negru’, care în engleză sunt traduse ‘the black one’, pentru a-l identifica pe antrenorul secund al lui Bașakșehir, domnul Webo.

Conform raportului lingvistic, expresiile româneşti ‘negrul ăla’ şi ‘ăla negru’ nu au conotaţii peiorative sau negative.

Cele mai relevante dicţionare englezeşti stabilesc explicit că termenul ‘negru’ folosit ca adjectiv, aşa cum rezultă din expresiile româneşti menţionate mai sus, nu este ofensator. Mai mult, cuvântul ‘negru’ este utilizat la scară largă de organizaţiile anti-rasiste şi de milioanele de adepţi ai acestora tocmai pentru a combate rasismul.

Astfel, expresiile ‘negrul ăla’ şi ‘ăla negru’, deşi ar putea fi considerate drept controversate în contextul în care erau spuse şi din cauza foneticii similare dintre cuvântul ‘negru’ din română şi termenul peiorativ englezesc ‘negro’, nu pot fi percepute ca discriminatorii sau rasiste. În consecinţă, nu constituie conduită sancţionabilă.

În fine, remarca domnului Buruk nu poate fi considerată discriminatorie, deoarece este o opinie sau o sugestie către arbitrul de rezervă, pentru ca termenii folosiţi de acesta ar putea fi evitaţi în contexte precum competiţiile UEFA. În consecinţă, nu se vor lua măsuri disciplinare împotriva domnului Buruk.

În baza celor de mai sus, inspectorul de etică şi disciplină desemnat consideră că investigaţia asupra unui posibil comportament rasist sau discriminatoriu al domnilor Colţescu, Şovre şi Buruk s-a terminat, fără a fi nevoie de luarea unor măsuri disciplinare pentru încălcarea articolelor din legile UEFA”, se arată în raportul Comisiei de Disciplină și Etică a UEFA, publicat de Prosport și EUROSPORT.

Prin urmare, în ciuda protestelor celor de la Istambul Bașakșehir … actul de presupus rasism nu a existat.

Comentarii

- Advertisement -
spot_img
- Advertisement -

RefleqtMedia pe rețelele de socializare

2,851FansLike
562FollowersFollow
356SubscribersSubscribe

Citește

- Advertisement -

Ultimele știri

- Advertisement -

Comentarii

%d bloggers like this: