Șase nuanțe s-ar putea regăsi pe etichetele produselor alimentare: de la verde la roșu, în funcție de cât de sănătoase sunt. Conținutul de zaharuri, grăsimi, sare, fibre alimentare și proteine va determina culoarea de pe ambalaj, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere.
Cele mai dietetice alimente sunt marcate cu A, pe fond verde închis, iar cele cu mai multe grăsimi saturate, zaharuri și sare, sunt marcate cu E pe fond roșu.
Adrian Wiener – inițiator proiect: “Nu stim exact ce înseamnă 13 grame zaharuri libere, 10 grame la suta de grăsimi. E foarte greu pentru foarte mulți dintre noi să ne dam seama. Cele cu roșu nu sunt neapărat rele, nu stigmatizăm în niciun fel produse. Însă alimentele care poartă, să zic, eticheta cromatică roșu ar trebui să fie mai puține decât cele care poartă eticheta cromatică verde”.
Scopul etichetelor colorate este să-i ajute pe oameni să mănânce mai sănătos, dar și să îi determine pe producători să fie mai atenți la calitatea produselor și a ingredientelor. Parlamentarii discută în ce măsură ar putea fi implementate în România.
Daniel Constantin – deputat PNL: “Dacă vorbim de carne, carnea reprezintă anumite riscuri, precum boli cardiovasculare. Însă în cantități echilibrate, cu legume, consumul de carne e indicat. Trebuie să fim atenți să nu creștem birocrația pentru că în această perioadă și producătorii și procesatorii au costuri mari. Și costurile cu etichetarea au crescut foarte mult, nu mai vorbesc de ambalare, energie”.
Citește continuarea aici












