web analytics
Home OPINIE Editorial Editorial: „Credința este cheia către nădejde, nu o batjocoriți!”

Editorial: „Credința este cheia către nădejde, nu o batjocoriți!”

- Publicitate -

Am constatat, cu stupoare, faptul că decizia conducerii Spitalului „Dr. Cornel Igna” din Câmpia Turzii de a solicita o slujbă de sfeștanie, cu ocazia redeschiderii compartimentului de îngrijiri paliative a stârnit rumoare, trolling și batjocură în mediul online.

„Au chemat preoții să sfințească o secție care e deschisă de mult” – au spus unii.

„Nu se putea fără popă?”, au întrebat – ironic – alții.

Nu voi stărui asupra comentariilor care denotă o amplă lacună neuropsihică, însă voi stărui asupra unor aspecte simple și incisive, așa cum mă știți.

Nu sunt în fan al preoților, nu le suport ipocrizia și minciunile, dragostea față de arginți și lăcomia și nu sunt un creștin practicant de mai bine de 1 an.

Defapt, dacă aș fi caracterizat de un preot creștin-ortodox, aș putea fi considerat în fel-formă, din cauza credințelor mele și al felului de a mă exprima, însă cu toate acestea consider că slujbele de sfeștanie, stropirile cu agheasmă, rugăciunile de orice fel (ortodox, catolic, protestant, neo-protestant), precum și orice altă formă de manifestare a religiei sunt mai mult decât binevenite într-un loc al deznădejdii, al resemnării, al suferinței și al TERORII, așa cum este secția de îngrijiri paliative a unui spital.

Pentru cei care nu știu ce înseamnă „Îngrijiri paliative” – este locul în care te duci atunci când ești în fază terminală, pentru o tentativă de alinare a suferinței fizice, prin intermediul unor condiții superioare de spitalizare și o atenție sporită acordată de personalul medical și auxiliar.

Ei bine, oamenii care sunt în fază terminală, indiferent de vârsta lor sau chiar de nivelul de luciditate manifestat în acele momente, suferă de cea mai mare teamă a umanității – TEAMA DE MOARTE.

Nu știu câți dintre voi ați văzut cum arată frica… se poate vedea doar în ochii unor oameni în fază terminală și arată mai cumplit decât orice descriere sau imagine din orice film horror văzut vreodată.

Vorbim despre frica pură, frica aia care te face să plângi, să disperi și să tragi de un trup muribund până la ultimele sale limite posibile, doar pentru a nu muri. Frica aia care te face să scrâșnești din dinți, să-ți stea inima în loc și, în același timp, să te chinui să respiri și să rămâi în viață.

Personal, am văzut acea frică în două ipostaze distincte, la doi oameni foarte dragi mie, pe care i-am pierdut. Nu mi-aș dori și nu aș dori nimănui, NI-MĂ-NUI să trăiască o astfel de frică, deoarece dicționarul este prea dulce pentru a explica, întocmai, acel sentiment.

În acele momente, orice cuvânt de susținere și îmbărbătare valorează ENORM și te legi de orice poți, pentru a ți se alina această frică, iar la oamenii de pe Paliative, acea frică este însoțită și de o durere fizică, dar și de un alt sentiment cumplit – cel al neputinței.

Așadar vorbim despre FRICA PURĂ (CUMPLITĂ, ORIBILĂ, VISCERALĂ), DURERE FIZICĂ (LA FEL DE ORIBILĂ) ȘI SENTIMENTUL DE NEPUTINȚĂ. Prin asta trec oamenii de pe paliative. Ei bine, sunt absolut convins că un discurs despre transformarea materiei în carbon sau o vorbă de genul „asta e viața – ne naștem și murim” nu valorează nici cât un scuipat pentru acei oameni.

În schimb, o poveste frumoasă despre „viața de apoi”, despre „o lume mai bună, lipsită de suferință” sau despre „îngeri care te vor lua sub aripile lor și te vor duce să-ți revezi dragii defuncți” este mult mai valoroasă, din punct de vedere psiho-emoțional.

Tocmai din acest motiv, în calitate de jurnalist și de om, condamn orice formă de atac asupra bisericii ÎN ACEST CONTEXT. DA, LĂSAȚI PREOȚII, PASTORII, CĂLUGĂRII ȘI MUFTIII ÎN SPITALE, pentru că doar ei au cuvintele și atuurile psihologice destinate alinării acestor suferințe.

Da – sunt de acord că toată această putere izvorăște tocmai din mintea bolnavilor și din disperarea lor, dar dacă putem să le alinăm frica și suferința prin niște elemente externe, cu efect de placebo – de ce să nu o facem?

Ovidiu Bucur
redactor șef – RefleqtMedia.ro

Comentarii

- Advertisement -

RefleqtMedia pe rețelele de socializare

2,700FansLike
540FollowersFollow
400FollowersFollow
328SubscribersSubscribe

Citește

- Advertisement -

Ultimele știri

- Advertisement -

Comentarii