web analytics
Home FEATURED Performanță mondială în Salina Turda: prima săritură la 120m sub pământ

Performanță mondială în Salina Turda: prima săritură la 120m sub pământ

- Publicitate -

Campioana Rhiannan Iffland și eroul local Constantin Popovici își unesc forțele într-o aventură fără precedent, la 120m sub pământ.

De patru ori campioană în seria mondială Red Bull Cliff Diving, australianca Rhiannan Iffland și starul în ascensiune al României, Constantin Popovici, au plonjat la 120m sub pământ, în lacul subteran din Salina Turda, una din cele mai vechi mine de sare din lume.Într-o încercare cum nu s-a mai văzut, cea mai bună sportivă din cliff diving și primul sportiv român din seria mondială, Constantin Popovici, au împins limitele săriturilor de la mare înălțime la următorul nivel, după ce au sărit de pe platforma montată pe pereții de sare ai Minei Terezia, un uriaș clopot de 90m înălțime şi 75m diametru.

La o adâncime de 120m sub pământ, înconjurați de un decor desprins parcă dintr-o lume science fiction, și modelat, de-a lungul timpului, de sare și de oameni, corpurile sportivilor și-au redus viteza de la 85km/h la 0 la aproape de două ori viteza obișnuită datorită densității mari a apei.În timp ce mineritul în această cameră s-a oprit în 1880, iar mina de sare a devenit recent o destinație turistică, săriturile de la mare înălțime au fost adăugate printre atracții abia anul acesta.”Am reușit o premieră azi,” a spus Rhiannan, în vârstă de 29 de ani, ”prima săritură subterană într-o mină de sare. E foarte întuneric în lac. Apa e cu 17% mai densă decât cea din mare, așa că impactul e diferit. E o experiență unică să lovești apa când e atât de sărată. Te împinge imediat înapoi la suprafață.”Cea mai mare provocare pentru mine a fost să mă concentrez psihic după acest an special. A fost dificil să mă poziționez în locul în care eram anul trecut astfel încât să îmi blochez fricile, să urc la înălțime și să sar, pur și simplu.”

Temperatura apei și a aerului de 12°C au ridicat cele mai mici probleme, scufundarea în apă cu salinitate ridicată venind cu o forță arhimedică mai puternică și o scădere mai rapidă a vitezei corpului la intrarea în apă. Cu o salinitate de opt ori mai ridicată decât cea a mării Adriatice – 260g/l vs. 33gr/l – sportivii au staționat complet la 2.5m adâncime, comparativ cu 5m atunci când sar de la 27m înălțime. Pe lângă acest aspect căruia au trebuit să-i facă față, sportivii au avut de înfruntat și provocarea efectuării săriturilor în lipsa luminii naturale.

Ai putea face față presiunii fizice și psihice a cliff diving-ului?

Te-ai întrebat vreodată cum trece un om obișnuit de la a nu sări de pe nimic la a sări de pe orice e posibil în mod profesionist? Rhiannan Iffland îți spune cum poți face asta.Prima atestare documentară a acestui loc uimitor datează din 1271 și a reprezentat principala sursă de aprovizionare până când lucrările miniere au încetat aici în 1932. Mina, care cuprinde un veritabil muzeu de istorie și un parc tematic subteran, atrage astăzi până la 700.000 de vizitatori pe an.

Citește întregul articol aici

- Advertisement -

RefleqtMedia pe rețelele de socializare

2,600FansLike
540FollowersFollow
400FollowersFollow
328SubscribersSubscribe

Citește

- Advertisement -

Ultimele știri

- Advertisement -