web analytics
Home EVENIMENT DOCUMENT C.I.A.: Cum au invadat sovieticii Munții Apuseni, în căutare de uraniu

DOCUMENT C.I.A.: Cum au invadat sovieticii Munții Apuseni, în căutare de uraniu

- Publicitate -

Anii de ocupație stalinistă peste România și-au pus amprenta inclusiv asupra proiectelor miniere din țara noastră, care au fost focusate spre descoperirea de uraniu, se arată într-un document publicat de Central Inteligence Agency și preluat de alba24.ro.

„Un mare proiect de exploatare a uraniului în Munţii Apuseni este condus de ingineri şi tehnicieni sovietici, asistaţi de muncitori români. Minele sunt păzite îndeaproape de soldaţi sovietici înarmaţi cu „balalaici” (termenul român pentru pistoalele mitralieră sovietice PPsh M41). Muncitorii locuiesc în apropierea satelor, în aşezări coordonate de trupe sovietice şi sunt ţinuţi izolaţi de zonele din împrejurimi. Acest proiect este angajat doar în minerit şi extracţia uraniului, nefiind alte facilităţi locale de procesare şi rafinare. Minereul este încărcat în camioane şi sigilat şi trimis, sub paza armată a sovieticilor, în URSS”, se arată într-un document desecretizat al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), din 27 decembrie 1954.

Astfel, în perioada 1952 – 1958, Munții Apuseni – și nu numai, au fost invadați de militari și cercetători sovietici, care căutau aur, argint și uraniu.

Uraniul era necesar pentru susținerea producției sovietice de arme nucleare, iar metalele prețioase erau destinate susținerii financiare a producerii de arme nucleare.

„Potrivit arhivelor CIA, și alte zăcăminte erau importante pentru ruși. Astfel, două tone de auri și opt tone de argint, majoritatea extrase din Apuseni, luau anual drumul Moscovei. De fapt, este vorba despre întreaga producție de metale prețioase a României acelor vremuri, care era trimisă în Uniunea Sovietică. Americanii bănuiau că aurul românesc acoperea, în parte, cheltuielile cu operațiunile de spionaj și propagandă ale Cominformului în țările vestice. Cominform-ul (Biroul Comunist de Informații) reprezintă numele uzual a ceea ce este numit oficial Biroul de Informații al Partidelor comuniste și muncitorești. În realitate, spun istoricii, era vorba despre un simplu jaf.”, scrie alba24.ro

Comentarii

- Advertisement -

RefleqtMedia pe rețelele de socializare

2,787FansLike
562FollowersFollow
356SubscribersSubscribe

Citește

- Advertisement -

Ultimele știri

- Advertisement -

Comentarii