19.9 C
Turda
Tuesday, August 16, 2022
spot_img
HomeUncategorizedCardiologul, Lehel Csergo, dă cărțile pe față despre AVC, infarct, tratamente și...

Cardiologul, Lehel Csergo, dă cărțile pe față despre AVC, infarct, tratamente și lipsa de reacție a ambulanței

Date:

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Lehel Csergo, cardiolog la Spitalul „Dr. Cornel Igna” din Câmpia Turzii, și-a făcut un obicei din a spune lucrurilor pe nume, indiferent de circumstanțe și posibile repercursiuni.

De la recunoașterea disensiunilor din sânul spitalului, la explicații reale despre celebrul caz, Cornel Cadar, Csergo le spune pe bune.

În ultima sa postare pe net, acesta vorbește despre noile tratamente care pot preveni AVC-ul și infarctul miocardic, dar și despre neajunsurile sistemului de sănătate TOCMAI ÎN ACESTE CAZURI.

„Acidentul Vascular Cerebral (AVC) si Infarctul Miocardic Acut (IMA) sunt doua afectiuni grave, frecvente, cu mortalitate ridicata si sechele pe termen lung.

Tratamentele clasice folosite- perfuzia cu nitroglicerina in cazul infarctului si vitaminele cu Piracetam an cazul AVC- in realitate nu aduc nici un beneficiu in evolutia acestor boli.

Totusi, in ultimii ani au aparut tratamente care schimba radical prognosticul in aceste afectiuni. Este vorba despre coronarografie cu montare de stent in cazul infarctului si tromboliza in cazul AVC. In infarct se introduce o sonda pana la nivelul vaselor inimii (artere coronare), se indeparteaza cheagul de sange care a blocat vasul si se introduce un tubulet metalic-stent- care mentine apoi vasul deschis. In AVC se injecteaza intravenos un trombolitic- o substanta capabila sa dizolve cheagul de sange care a blocat vasul.

Cele doua tratamente, chiar daca sunt eficiente, au si dezavantaje: 1. Costa mult. 2. Pot fi efectuate numai in centre specializate. 3. Sunt eficiente doar in primele ore de la producerea evenimentului- in principu 3 ore in cazul AVC si 6 ore in caz de IMA. Ulterior eficienta interventiei scade mult cu fiecare ora de intarziere iar tromboliza devine chiar contraindicata.

Vestea buna este ca exista un Program National de Sanatate atat pentru IMA cat si pentru AVC- asta insemna ca statul finanteaza aceste tratamente, care astfel devin accesibile oricarui pacient, chiar neasigurat.

Vestea si mai buna este ca la Cluj exista echipe medicale pregatite atat pentru stentare cat si pentru tromboliza.
Exista si o veste proasta: pacientii din provincie nu ajung in timp util la centrele specializate din Cluj si astfel nu pot beneficia de aceste tratamente – lucru adevarat mai ales in cazul accidentului vascular. De ce asta? Deoarece Serviciul de Ambulanta nu s-a adaptat la aceste noi posibilitati terapeutice aparute in ultimii ani. Despre asta voi vorbi intr-o alta postare.

O ultima precizare: ce am prezentat aici se refera la accidentul vascular ischemic- adica produs de un cheag de sange. Exista si un alt tip de AVC- cel hemoragic- care se produce prin ruperea unui vas si inundarea creierului cu sange. In acest caz tratamentul este neurochirurgical si interventia trebuie efectuata cat mai repede posibil, altfel evolutia este in general spre deces.”, a spus Csergo.

Comentarii

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
%d bloggers like this: