web analytics
Home ANALIZĂ Ziua Drapelului Național - scurtă istorie a Drapelului Național al României

Ziua Drapelului Național – scurtă istorie a Drapelului Național al României

- Publicitate -

Astăzi, 26 iunie 2020, sărbătorim Ziua Drapelului Național, motiv pentru care vă prezentăm o scurtă, dar interesantă, istorie a tricolorului pe care ne place să-l arborăm la „zi de sărbătoare” sau în întrecerile sportive sau, după caz, în momentul în care protestăm împotriva opresiunii corupției.

„Prin legea nr. 96 din 20 mai 1998[46], ziua de 26 iunie a fost proclamată drept Ziua drapelului naţional al României. În 1848, în această zi a fost emis Decretul nr. 1 al Guvernului Provizoriu al Ţării Româneşti, prin care tricolorul roşu-galben-albastru devenea Drapel Naţional.” – conform Enciclopedia României.

Însă istoria celor 3 culori care compun steagul țării și a heraldicii românești este mult mai veche și mai cuprinzătoare.

De-a lungul vremurilor, steagurile de luptă ale familiilor boierești din Moldova și Țara Românească au conținut elemente cromatice, însă cele mai multe dintre ele conțineau elemente de heraldică (precum acvila, crucea, luna și soarele etc) fie pe pânză albă, fie pe o pânză monocromă (roșu, albastru).

După cum puteți observa în imaginile de mai sus, care au fost preluate de la editura Corinth, familiile boierești din Țara Românească și Moldova au menținut, cu precădere, elemente de heraldică oarecum comune, cu cromatică roșie, albastră și galbenă.

Așa s-au născut primele steaguri tricolore din istoria națiunii noastre.

Ceea ce vedeți mai sus este steagul tricolor al Valahiei, din anul 1834. Este drapel de luptă, deoarece în perioada respectivă, la nivel internațional, Valahia era reprezentată de stema țării.

De partea cealaltă a Milcovului, în Moldova, culorile roșu și galben au fost aproape omniprezente pe însemnele naționale, alături de capul de bour, binecunoscut în heraldica moldovenească.

Însă, în mod paradoxal, din cauza domniilor străine care s-au perindat drept suverane peste Transilvania, stema Ardealului a fost, din cele mai vechi timpuri, cea care a însumat cele 3 culori ale actualului drapel național.

Stema de mai sus a fost adoptată printr-un decret emis de regina Maria Theresa a Imperiului Habsburgic, prin care era recunoscut Marele Principat al Transilvaniei. Documentul a fost emis în 2 noiembrie 1765 și, cu toate că fusese redactat și publicat de către ocupația străină, a RECUNOSCUT din punct de vedere cromatico-heraldic, apartenența Transilvaniei la istoria și cultura comună  cu Valahia și Moldova.

Originea stemei de mai sus provine din secolul XVI, mai precis de pe la 1560, așa cum vom vedea mai jos:

După cum vedeți, tricolorul a fost aproape omniprezent în viața și însemnele celor 3 țări românești, astfel că … la 1848, revoluționarii munteni au afișat un tricolor orizontal, conținând motto-ul „Dreptate și frăție”.

Desigur, drapelul de mai sus a avut și o variantă verticală, care a devenit drapel național.

Constituția din 1866 a României prevedea la articolul 124: „colorile Principatelor-Unite urmează a fi Albastru, Galben și Roșu”[54]. Ordinea și dispoziția culorilor au fost stabilite de către Adunarea Deputaților în ședința din 26 martie 1867. Astfel, potrivit propunerii lui Nicolae Golescu, ele au fost așezate întocmai ca la 1848[31]. Lucrările comisiei au continuat și în ziua de 30 martie și, în urma votului pozitiv al Senatului, s-au soldat cu adoptarea „Legii pentru fixarea armelor României”, la 12/24 aprilie 1867.

Potrivit acesteia, culorile drapelului trebuie așezate vertical, în ordinea următoare: albastru la hampă, galben la mijloc, iar roșul la margine, flotând. Stema țării era așezată doar pe drapelele armatei și cele princiare, în centru, cele civile rămânând fără stemă.[53]. Aceeași diferențiere era făcută și pentru pavilioanele marinei de război și a celei civile.

Raportorul Mihail Kogălniceanu, reprezentând și opinia lui Cezar BolliacDimitrie BrătianuConstantin GrigorescuIon LecaNicolae Golescu și Gheorghe Cantacuzino a subliniat semnificația noului stindard[55]:

„Drapelul tricolor cum este astăzi nu este (precum pretinde ministerul) drapelul Unirii principatelor. El este un ce mai mult: el este însuși drapelul naționalității române din toate țările locuite de români.”

Legea pentru modificarea armelor țării din 11/23 martie 1872 nu a schimbat aceste prevederi[53], doar modelul stemei, fiind adoptat proiectul propus de Ștefan D. Grecianu[56].” – scrie Wikipedia.org.

Drapelul adoptat fiind acesta:

Ei bine, această simbolistică națională a rămas, având continuitate până acum (cu excepția modificărilor de stemă, dar despre acest aspect vom discuta cu altă ocazie).

Iată cum, de 153 de ani, în mod oficial și constituțional, tricolorul învăluie năzuințele naționale românești, reprezentându-ne la orice nivel, național și internațional. Însă, după cum ați văzut mai sus, încă din perioada medievală, tricolorul veghează, tacut și protector, asupra românilor, reprezentând continuitatea poporului românesc în spațiul carpato-danubiano-pontic.

- Advertisement -
- Advertisement -

RefleqtMedia pe rețelele de socializare

2,500FansLike
400FollowersFollow
328SubscribersSubscribe

Citește

Dragii nostri, ati reusit! Tina Barta se simte mai bine!

In urma cu 4 zile, un apel disperat lansat de prietenii Tinei Barta, femeia speciala care a lucrat in Spitalul Dr. CORNEL IGNA, se...

Daghemana Câmpia Turzii ANGAJEAZĂ!

Magazinul alimentar, Daghemana Câmpia Turzii, angajează VÂNZĂTOARE! Se oferă: salariu atractiv condiții sigure de lucru contract pe perioadă NEDETERMINATĂ Relații la telefon: 0722246231

Angajare la Transilvania Impact Import Export

Transilvania Impact Import Export angajeaza sofer profesionist cat B+E pentru pompa de beton stationara. Mai multe detalii la numarul de telefon 0720.600.620 CV se pot depune la sediul firmei...

Daghemana ANGAJEAZA!!!

SC Daghemana Com SRL angajeaza! Se cauta sofer, categoria D, cu ATESTAT! INFO LA TELEFON: 0722246231

Ultimele știri

PSD Turda: Ca suta lui Ceaușescu! Așa sunt promisiunile goale vânturate de Iohannis în disperarea de a ține la putere, încă 4 ani, un...

Iohannis promite și luna de pe cer, dar rezultate livrate până acum de Orban sunt dezastruoase. Guvernul Orban a eșuat lamentabil atât în criza...

TOP 10 informații sigure despre vaccinarea împotriva COVID-19

1. Cum funcționează în general un vaccin Vaccinurile conțin forme slăbite sau fragmente (proteine, informație genetică) ale unui microorganism, incapabile să producă boala;  ele au rolul...

Accident la Mociu

Autoturism ieșit în afara părții carosabile la ieșirea din localitatea Mociu spre localitatea Ghirișul Român. ”Au fost dislocate la fața locului o autospecială și un...

Protejarea copiilor de COVID-19 prin spălarea mâinilor

Până în prezent, există destul de puține date despre COVID-19 asupra copiilor deoarece cercetările încă sunt în curs de a fi analizate. Conform studiului „The...

Campanie de Crăciun lansată de tinerii de la AmOS-ED

Odată puși în situația de a ne lupta cu o pandemie globală și din necesitatea transpunerii tuturor orelor de curs în mediul online, un...
- Advertisement -