fbpx
spot_img
spot_img

Analiză: Ce înseamnă, concret, împrumutul pe care Câmpia Turzii îl va contracta?

spot_img
spot_img
spot_img

De citit

spot_img
- Advertisement -

Municipiul Câmpia Turzii va contracta un credit de până la 40 de milioane de lei, cu o perioadă de rambursare de 15 ani! Decizia s-a luat în ședință extraordinară, printr-un proiect „suplimentar” – ce implicații aduce acest credit? De ce s-a luat decizia „în grabă”? Care este rata de credit? Cum se vor folosi banii?

- Advertisement -
- Advertisement -

Ieri, 4 august 2021, primarul Municipiului Câmpia Turzii, Dorin Nicolae LOJIGAN, le-a supus spre dezbatere și aprobare consilierilor locali un proiect de hotărâre privind contractarea unui credit de până la 40 de milioane de lei.

Singurii care s-au abținut au fost reprezentanții PSD, însă nu din motivele din care credeți!

Înainte cu o jumătate de oră de ședință, liderii celor trei grupuri politice din Consiliul Local, Mihai Șandru, Mihai Pătruțiu și Samoilă Gal, au fost convocați la o serie de discuții non-formale, de către primarul – Dorin Lojigan.

Aceștia au fost informați că se va introduce suplimentar, pe ordinea de zi, acel proiect, iar liderii de grup au înțeles urgența. Aceasta a fost argumentată prin faptul că vineri, 6 august 2021, este ultima zi prin care Municipiul Câmpia Turzii poate, prin intermediul consultantului financiar, să negocieze o dobândă bună la acest credit.

De ce se ia creditul?

Acest credit, de până la 40 de milioane de lei, se ia exclusiv pentru DEZVOLTAREA ORAȘULUI, așa cum primarul, Dorin Lojigan, elegant ne-a explicat. „Am avut de ales între a asfalta 2-3 străzi pe an sau a asfalta toate străzile, în 4-5 ani. Evident că am ales soluția mai eficientă, care ne ajută să trecem peste disconfortul generat de lucrările la apă și canalizare”, ne-a comunicat edilul.

Își permite Câmpia Turzii un credit de 40 de milioane de lei?

Păi, în primul rând, suma care va fi aprobată prin viitorul contract de creditare nu este 40 de milioane de lei, ci – conform estimărilor – aproximativ 25-27 de milioane de lei.

În al doilea rând, proiectul de hotărâre privind contractarea împrumutului a inclus și o simulare de „cel mai rău scenariu” … în cel mai rău scenariu, în care suma accesată ar fi de 40 de milioane de lei, rata de îndatorare a Municipiului ar ajunge la 21.7% în anul 2025. Legea permite până la 30% rată de îndatorare.

Bugetul local al Municipiului Câmpia Turzii (bugetul propriu, format din taxe, impozite și cotele defalcate pentru impozitul pe venit) DIN ULTIMII 3 ANI își permite în mod lejer o rată de îndatorare de 21.7% cât ar fi dacă s-ar trage 40.000.000 lei. Pe de altă parte, la o sumă împrumutată de doar 25.000.000 lei, rata de îndatorare ar fi de 17-18%… doar că, de fapt, este mult mai mică.

De ce? Simplu, în baza de calcul pentru ultimii 3 ani nu intră niște venituri pe care Municipalitatea le va încasa începând cu anul 2022, iar aici ne referim la:

  • impozitul pe teren și clădire aferent investiției de 8 milioane de euro, realizată de Electrogroup;
  • impozitul pe teren și clădire aferent celor 2 investiții în valoare totală de peste 10 milioane de euro, realizate de Agrosel;
  • impozitele pe venit rezultate din angajările suplimentare, realizate de investitorii din Parcul Industrial, Zona Industrială Reif și Platforma ISCT.

Practic, cel mai rău scenariu care a fost supus analizei consilierilor locali este DOAR PE HÂRTIE, deoarece în realitate este … mult mai bun scenariul!

 

Cum se rambursează un astfel de împrumut?

Ei bine, acesta se rambursează în funcție de trageri. Astfel, dacă în perioada de grație de 3 ani, municipiul nu efectuează trageri, adică nu scoate bani din bancă, nu plătește NIMIC! Apoi, plătește rată și dobândă ÎN FUNCȚIE DE SUMA TRASĂ… adică restitui doar cât ai împrumutat.

De exemplu, dacă se efectuează trageri de 3 milioane de lei, cu o dobândă de 2.8%, cele 3 milioane de lei se împarte la 144 de luni + dobândă, rezultând că Municipiul va restitui băncii aproximativ 58.334 de mii de lei pe lună.

Se va resimți acest împrumut în buzunarul tău și-al meu?

Cu siguranță DA – ÎN SENS POZITIV! De ce? Simplu, NU vor crește impozitele și taxele locale … astfel, impozitul pe care oricum îl plăteam, îl vom plăti în continuare.

De ce vorbim despre „sens pozitiv” … păi dacă se asfaltează 9-10 străzi pe an, scade costul de întreținere al autoturismului, scade consumul de carburant – acestea fiind efectele directe.

Indirect, scade disconfortul public, prin scăderea cantității de praf ridicată în atmosferă pe străzile „în lucru” sau „în stare de degradare”.

De ce s-a abținut PSD-ul?

Sursele noastre ne-au spus astfel: „Lojigan a făcut asfaltări și lucrări și fără credit… apăi dacă mai face și credit și are bani, nu mai prindem Primăria în veci”.

Comentarii

- Advertisement -
- Advertisement -

Alte articole

spot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

%d bloggers like this: