web analytics
Home FEATURED Ororile de la Hărcana, comemorate prin construirea UNEI BISERICI!

Ororile de la Hărcana, comemorate prin construirea UNEI BISERICI!

- Publicitate -

Astăzi, în prezența ÎPS Andrei, a Primarului – Cristian Matei, a deputatei – Cristina Burciu și a zeci de localnici, a fost montată piatra de temelie pentru noua biserică dedicată memoriei celor 18 victime care au căzut pradă masacrului de la Hărcana.

Masacrul de la Hărcana (Turda) a fost săvârșit de către trupele militare maghiare, care au ucis 18 persoane de naționalitate română, bătrâni și copii. Incidentul s-a petrecut la 24 septembrie 1944, într-un cătun situat la circa 10 km nord-est de localitatea Turda.

În noaptea de 22 și 23 septembrie 1944 un grup de civili de naționalitate română s-a refugiat din cătunul Hărcana pentru a evita confruntările dintre armata sovieticăarmata română și corpurile de armată maghiare și germane. Grupul de circa 30 de persoane s-a adăpostit în cantonul de cale ferată din apropierea orașului Câmpia Turzii (cătunul Petrilaca) și au fost martorii la execuția consătenilor lor.

In dimineața zilei de 24 septembrie 1944, un grup de militari maghiari însoțiți de civili au trecut linia de cale ferată ducând cu ei 18 prizonieri, dintre care 12 copii cu vârste între 7 luni și 10 ani, adolescenți și 4 adulți, locuitori ai cătunului Hărcana care nu au plecat cu grupul inițial de refugiați. Civilii români au fost executați prin împușcare într-o groapă de obuze, lângă calea ferată iar apoi corpurile lor au fost stropite cu petrol și incendiate. Cei 12 copii proveneau din familiile Lăscău, Forgaci, Costea și Sălăgean. Cel mai mic copil ucis a fost Ionuț Forgaci în vîrstă de șapte luni.

Ei bine, pe locul acestei tragedii, după ani de zile în care alte administrații locale turdene au IGNORAT comunitatea de la Hărcana, Cristian Octavian Matei și echipa sa din Primăria Turda pregătesc construirea unui biserici.

„Astăzi se cuvine să ne amintim de acea zi tristă în care 18 oameni nevinovați au fost uciși mișelește, în data de 24 septembrie 1944, la Hărcana. Pentru cei care nu au prins acele vremuri, aceste episoade negre ale istoriei ar putea părea de necrezut. Însă, astfel de atrocități s-au întâmplat și trebuie să ne asigurăm că această parte de istorie nu se va mai repeta vreodata. Este atât de important să promovăm pacea, înțelegerea, armonia și să nu tolerăm sub nicio formă violența, să evităm conflictele.

Ne rugăm pentru odihna acestor suflete nevinovate. Dumnezeu să-i aibă în pază!”, a transmis Cristian Octavian Matei, primarul Municipiului Turda.
 
Vă reamintim că, în anul 2018, Cristian Octavian Matei a fost decorat cu Crucea Transilvaniei, pentru aportul adus la edificarea Mânăstirii Mihai Vodă.
 
Ca o comparație, gruparea USR Turda, prin Andrei Suciu și Emil Turdean, S-AU OPUS SUSȚINERII DE LA BUGETUL LOCAL A LUCRĂRILOR LA MÂNĂSTIREA MIHAI VODĂ.
- Advertisement -
- Advertisement -

RefleqtMedia pe rețelele de socializare

2,500FansLike
400FollowersFollow
328SubscribersSubscribe

Citește

Dorin Lojigan „reîncărcat”! Primarul a luat la pas șantierele în prima zi după izolare!

Cu un corp mai silfid și plin de energie, Dorin Lojigan a luat la pas șantierele din Câmpia Turzii.

Daghemana Câmpia Turzii ANGAJEAZĂ!

Magazinul alimentar, Daghemana Câmpia Turzii, angajează VÂNZĂTOARE! Se oferă: salariu atractiv condiții sigure de lucru contract pe perioadă NEDETERMINATĂ Relații la telefon: 0722246231

Angajare la Transilvania Impact Import Export

Transilvania Impact Import Export angajeaza sofer profesionist cat B+E pentru pompa de beton stationara. Mai multe detalii la numarul de telefon 0720.600.620 CV se pot depune la...

Daghemana ANGAJEAZA!!!

SC Daghemana Com SRL angajeaza! Se cauta sofer, categoria D, cu ATESTAT! INFO LA TELEFON: 0722246231

Ultimele știri

Strada Petru Rareș din Turda, tot mai aproape de finalizare

Avansează lucrările de modernizare a infrastructurii rutiere pe strada Petru Rareș. A fost așternut primul strat de...

Dorin Lojigan „reîncărcat”! Primarul a luat la pas șantierele în prima zi după izolare!

Cu un corp mai silfid și plin de energie, Dorin Lojigan a luat la pas șantierele din Câmpia Turzii.

ZIUA ARMATEI ROMÂNE OMAGIATĂ LA CÂMPIA TURZII

 Cu prilejul sărbătoririi „Zilei Armatei României - 25 octombrie 2020", Primăria Municipiului Câmpia Turzii în colaborare cu Baza 71 Aeriană „General Emanoil...

TURDA: Programul ceremonialului militar religios organizat duminică, 25 octombrie 2020, cu ocazia Zilei Armatei României

Evenimentul se va desfăşura începând cu ora 12.00, la Monumentul Eroilor din faţa Catedralei Ortodoxe din Turda şi va cuprinde următoarele momente:                                                                                       

Studiu: Purtarea măștilor ar reduce, cu peste 13.000, numărul zilnic de îmbolnăviri cu Covid-19 în România

Healthdata.org este un site care realizează estimări privind evoluția cazurilor de Covid-19 din România, dar și din alte țări de pe mapamond.
- Advertisement -