web analytics
Home FEATURED DecaVOX cu Alexandru Cordoș, candidatul PSD la Președinția Consiliului Județean Cluj (PE)

DecaVOX cu Alexandru Cordoș, candidatul PSD la Președinția Consiliului Județean Cluj (PE)

- Publicitate -

A venit momentul ca electorii din județul Cluj să afle, în detaliu, strategia pe care Alexandru Cordoș intenționează să o implementeze după câștigarea alegerilor pentru președinția Consiliului Județean Cluj.

Așadar, am realizat un interviu cu 10 întrebări, pe care l-am numit „DecaVOX”. 10 puncte de vedere pe 10 subiecte distincte pentru județul Cluj.

Vă invităm să vă așezați comod și să-l citiți, cu maximă atenție!

  • Domnule Cordoș, după 4 ani de mandat, după Alin Tișe rămân o serie de „teme nefăcute” sau …nefinalizate. Ne referim aici la CMID, Parcul Tetarom V, Spitalul Pediatric Monobloc. Care este strategia pe care o veți adopta, după 27 septembrie, în calitate de președinte al CJ Cluj, pentru soluționarea acestor probleme?

În privința CMID vom căuta  o soluție,  în așa  fel  încât prețul  plătit de  locuitori pentru  ridicarea  gunoiului  să nu fie  majorat, după ce Regia Consiliului Local (RADP – Regia Autonomă a Domeniului Public)  a preluat gestionarea depozitării gunoiului. Cu atât mai mult cu cât Consiliul Județean  s-a tot lăudat că după ce va încheia investiția (suportată din fonduri europene), la noul depozit ecologic, toți clujenii vor beneficia de prețuri decente pentru serviciul de colectare și transport. Referitor  la  Spitalul  Pediatric Monobloc, Camera  Deputaților a adoptat, pe 17  iunie,  proiectul de lege prin care Județul Cluj primește în proprietate terenul destinat construirii noii unități sanitare. În  privința  Parcului  Tetarom V, indicatorii tehnico – economici aferenți acestui proiect de investiții  au fost apribați, în  iunie,  iar lucrările vor  începe. Practic, acesta  va fi  primul cu acces direct din autostradă.  A fost aprobat, pentru acest  proiect,  un buget multianual în valoare totală de 48.829.045 lei cu TVA inclus, defalcat pe o perioadă de trei ani, iar finanțarea lucrărilor va începe din acest an.

  • Care este problema cea mai mare cu care se confruntă județul Cluj în prezent?

În  opinia mea,  o  problemă stringentă și reală  o constituie  locuințele. Și aici nu mă  refer  doar la proiectele de  Urbanism, unele  mai mult decât  îndoielnice,  ci la prețul locuințelor.  Potrivit  unui  calcul,  cam  11ani  ar  trebui  să-și economisească,  integral, salariul,  un  cetățean,  pentru a putea  achiziționa, fără  credit  bancar,  o locuință  în Cluj. De asemenea,  nici  chiriile  nu sunt  la  îndemâna  oricui, pentru  o  garsonieră ridicându-se  la 200-250 de  euro  pe lună. De aceea  am  gândit  un  proiect  prin care  dezvoltatorii,  la construcția  fiecărui  bloc,  un apartament  să aibă statut  de  locuință  socială  și, eventual,să   intre  în  prorpietatea  primăriei,  pentru a  putea  și  distribuit   cazurilor  sociale,  persoanelor cu  nevoi speciale,  vârstnicilor,  tinerilor etc.

  • Mai mulți primari din județ afirmă că „pentru Consiliul Județean e important doar Cluj Napoca”. Cum comentați?

Nu comentez, dar  pot  să vă asigur  că, așa cum am  mai  precizat,  prioritatea  mea  sunt  oamenii  și bunăstarea  lor, dezvoltarea  comunităților,  deopotrivă  cele din  mediul  urban  și cele  din  mediul rural. Calitatea  vieții este decisivă  pentru dezvoltarea  unei comunități, iar asta  începe de la  lucruri  simple,  primare:  infrastructură,  asfaltare,  canalizare etc. Nu  în ultimul rând,educația  este  foarte  importantă. Nu voi  neglija  reabilitarea  și modenizarea  școlilor  și  grădinițelor și  voi  sprijini, acolo  unde este  necesar,  înființarea  unora noi. Cetățenii sunt  egali, indiferent dacă locuiesc  în Cluj-Napoca sau  în  mediul rural.

 

  • Care este calea pe care o veți aborda pentru rezolvarea „certurilor” dintre CJ Cluj și conducerea DGASPC, respectiv a Aeroportului Internațional?

Există  o hotărâre judecătorească, după doi ani de procese. În  iunie  2020, Curtea de Apel a decis anularea unei hotărâri a Consiliului Județean Cluj privind stabilirea salariilor de bază pentru unii angajați ai DGASPC.

În privința  Aeroportului Internațional Cluj, nu îl vom vinde  și nu îl vom concesiona. Este  o societate  profitabilă.  În 2018, Aeroportul  Internațional Cluj  a contribuit  la  bugetul CJ Cluj cu  suma de 4 milioane de euro.

 

  • Cum apreciați investițiile în reparația drumurilor județene?

Mi-am  propus  finalizarea  tuturor  proiectelor de  infrastructură și  identificarea  unor soluții viabile pentru conectarea tuturor  drumurilor drumurilor  județene cu  rețeaua  națională de șosele  și autostrăzi.

 

  • Vi se pare normal ca o comună precum Mihai Viteazu să plătească TARIF MAI MARE la RADP Cluj pentru transport și gestiune deșeuri decât plătea atunci când transporta la Aleșd sau Odorheiul Secuiesc?

Trebuie  verificat  dacă, într-adevăr,  tariful  practicat de  RADP Cluj este, așa cum se  spune, cu 10 lei/tonă mai mare decât toate costurile pe care comuna Mihai Viteazu le achita atunci când ducea deșeurile menajere la Odorheiul Secuiesc sau Aleșd.  Din câte  știu, ar  fi vorba  despre un tarif  unic, aplicat  cam tuturor  primăriilor din județul Cluj, deci nu  făcut special  pentru comuna Mihai Viteazu. Însă, categoric, voi  verifica,  și dacă acest  tarif  nu se  justifică, vom lua  măsuri.

  • Care sunt principalele atuuri ale județului Cluj, comparativ cu celelalte județe din ADR Nord-Vest?

Regiunea de Nord-Vest (Transilvania de Nord) este  una  din  cele  8  regiuli de  dezvoltare din  România și  incluse  6  județe: Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu-Mare și Sălaj. La  nivel  economic, Clujul este  cel  mai  puternic județ din ADR Nord-Vest. De asemenea, este  un  important  centru  universitar și are  o  dezvoltare  superioară a  industriei  și serviciilor. Și, nu  în  ultimul rând, Clujul are  un Aeroport  Internațional,  lucru  foarte  important.

 

  • După ce veți deveni președinte al CJ Cluj, cum se vor împărți banii județului la UAT-uri?

În mod echitabil,  în funcție de  priorități, de  importanța  proiectelor  și de  impactul  lor asupra  dezvoltării  localităților  și  creșterii  standardului de  viață al  cetățenilor. În  niciun  caz nu  consider normal  ca distribuirea   banilor să se  facă  pe  criterii  politice  sau preferențial,  în funcție de  cine  știe  ce  interese. Ar fi  o mizerie  administrativă. 

 

  • Actualmente, Consiliul Județean Cluj este unul dintre susținătorii financiari ai FC Universitatea Cluj Napoca. Este „U” Cluj singurul club sportiv important al județului?

Categoric  nu! Și echipa de baschet U-BT Cluj,  Clubul Sportiv  Voința, Clubul Sportiv  CFR Cluj, Clubul de  Fotbal  Feminin  Clujana, Asociația Județeană de  Atletism Cluj, Clubul Sportiv  Politehnica Cluj, Asociația  Club Sportiv  Flat Out Motorsport, Sănătatea Cluj și altele  primesc  finanțări de  la Consiliul Județean  Cluj. Deci nu doar FC Universitatea Cluj-Napoca  și nu doar cluburile de  fotbal.

 

  • Cum opinați în teoria conform căreia banii de la bugetul național ar trebui să fie împărțiți, pe județe, echivalent cu taxele plătite de fiecare județ în parte? Ar trebui ca județul Cluj să aibă un plus, comparativ cu alte județe mai mici sau mai slabe, din punct de vedere financiar?

 

Statul  încasează, de  la toate  județele  și Municipiul București,  taxe  și  impozite apoi, de  la bugetul de  stat,  se  întorc  către  județe,  diferite  sume, sub forma cotelor defalcate din impozitul pe venit şi din taxa pe valoare adăugată.  Valoarea taxelor şi impozitelor încasate la bugetul central, din fiecare judeţ în parte, este direct proporţională cu populaţia, cu numărul de angajaţi şi cu mărimea mediului de afaceri. Clujul fiind un  județ  mare  și dezvoltat, din punct de  vedere  economic,  sumele  primite ar  trebui să fie considerabile. 

47% din impozitul pe venit colectat de la persoanele fizice rezidente se virează în conturile primăriei. În plus, 22% din aceleași impozite pe venit ajung la Consiliul Județean, de unde sunt redistribuite pentru echilibrarea bugetelor locale (cu alte cuvinte, către localitățile care stau cel mai prost din punct de vedere financiar).

Același impozit pe venit încasat la nivelul unei comune sau al unui oraș este luat în calcul și la alocarea către respectiva unitate administrativ-teritorială a unor sume defalcate din alte venituri ale bugetului de stat. Sistemul este gândit pentru a ajuta miile de comune cărora încasările bugetare nu le ajung nici pentru plata salariilor angajaților din primării. Însă, evident, naște frustrări, mai ales în locurile în care economia merge bine.”

 

Dragi alegători, 

din orice punct de vedere: politic, administrativ, al experienței, al activității ante-politice, Alexandru Cordoș este soluția OPTIMĂ, REALISTĂ și VIABILĂ pentru un Consiliu Județean Cluj în care primarii să nu mai facă ante-cameră la președinte, atunci când au o problemă, pentru ca proiectele județului CLUJ să se întindă în ÎNTREG JUDEȚUL CLUJ.

Alexandru Cordoș – președintele PSD Cluj a fost cel mai activ parlamentar român în mandatul 2012-2016, fiind apreciat inclusiv de Institutul de Politici Publice!

Votați Alexandru Cordoș, Votați Partidul Social Democrat!

- Advertisement -
- Advertisement -

RefleqtMedia pe rețelele de socializare

2,500FansLike
400FollowersFollow
328SubscribersSubscribe

Citește

Judetul Cluj – locul 2 atat la teste efectuate, cat si la imbolnaviri Covid19 pe ultimele 24 de ore

Buletin de presă, 21.10.2020 ✅ SITUAȚIE MĂSURI COVID-19 – JUDEȚUL CLUJ 🔴 Efective angrenate (polițiști, jandarmi,...

Daghemana Câmpia Turzii ANGAJEAZĂ!

Magazinul alimentar, Daghemana Câmpia Turzii, angajează VÂNZĂTOARE! Se oferă: salariu atractiv condiții sigure de lucru contract pe perioadă NEDETERMINATĂ Relații la telefon: 0722246231

Angajare la Transilvania Impact Import Export

Transilvania Impact Import Export angajeaza sofer profesionist cat B+E pentru pompa de beton stationara. Mai multe detalii la numarul de telefon 0720.600.620 CV se pot depune la...

Daghemana ANGAJEAZA!!!

SC Daghemana Com SRL angajeaza! Se cauta sofer, categoria D, cu ATESTAT! INFO LA TELEFON: 0722246231

Ultimele știri

Bazinul de inot Turda ramane inchis

COMUNICAT BAZIN DE INOT DIDACTICDragi utilizatori ai Bazinului de Înot Didactic Turda, dorim să vă aducem la cunoștință că activitatea Bazinului de...

Judetul Cluj – locul 2 atat la teste efectuate, cat si la imbolnaviri Covid19 pe ultimele 24 de ore

Buletin de presă, 21.10.2020 ✅ SITUAȚIE MĂSURI COVID-19 – JUDEȚUL CLUJ 🔴 Efective angrenate (polițiști, jandarmi,...

290 de pomi fructiferi recuperati de Politia Locala Turda

La data de 19 octombrie a.c în urma unei sesizări telefonice la dispeceratul Poliției Locale, polițiștii locali au ridicat de pe strada...

Sanatate cu galeata – medicii de familie stau cu orele dupa vaccinele gripale

In timp ce ieri, DSP Cluj anunta ca a inceput distributia unei noi serii de 15.000 de doze de vaccin gripal, realitatea...

6 bolnavi de Covid19 la Spitalul Turda

Comunicat de presă În cursul zilei de luni, 19.10.2020, în urma unor testări pentru COVID-19 în rândul personalului Spitalului...
- Advertisement -