România intră în STARE DE ALERTĂ! Vezi ce se poate face și ce nu

0
246

În cadrul unei declarații de presă comună, susținută la sediul Ministerului Afacerilor Interne, Marcel Vela, Raed Arafat și Nelu Tătaru au prezentat o parte din măsurile dispuse de către Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, privind instituirea Stării de Alertă.

Șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat că purtarea măștii va fi obligatorie în spații închise. Este încurajată în continuare munca de acasă, iar acolo unde acest lucru nu este posibil, să asigure măsuri de protecție, inclusiv program decalat, dacă au peste 50 de angajați.

Terasele și restaurantele rămân închise. Produse alimentare și băuturi pot fi preparate și vândute în regim de drive-in și take away, ca și până acum.

Mall-urile de peste 15.000 de metri pătrați rămân închise, cu excepția magazinelor care au funcționat și pe perioada stării de urgență.

Arafat a anunțat și prelungirea suspendării zborurilor pentru mai multe țări, pentru încă 14 zile. Este vorba despre zborurile dinspre și înspre Italia, Germania, Franța, Spania, SUA, Iran, Turcia, Belgia, Țările de Jos, Elveția și Olanda.

Cei care sosesc în țară vor intra în izolare la domiciliu. Cei care vor să stea separați de familie sau încalcă izolarea vor intra în carantină. Persoanele care vor încălca măsura izolării la domiciliu, vor intra în carantină instituționalizată, pe cheltuiala proprie, vreme de 14 zile.

Pot fi carantinate clădiri, zone sau localități. De asemenea, rămân în carantină acele localități unde nu a fost ridicată măsura.

Mai multe puncte de frontieră rămân închise, cu excepția lucrătorilor transfrontalieri.

Deplasarea în afara localității va putea fi făcută doar în anumite condiții – agricultură, asistență medicală, îngrijirea unei rude, decesul unui membru de familie.

Școlile rămân închise.

Suntem pe o pantă ușor descenentă, cu număr de cazuri noi în scădere, cu un număr crescut de vindecări. Rămânem cu precauții. Apar măsuri de relaxare, se reiau activități. Acestea se desfășară după niște reguli, a spus ministrul Sănății, Nelu Tătaru.

Măsurile luate vor fi evaluate după două săptămâni.

De asemenea, în interiorul localităților ne vom putea deplasa fără declarație, însă fără a fi într-un număr mai mare de 3 persoane care nu fac parte din aceeași familie.

Cabinetele medicale în regim ambulatoriu SE VOR DESCHIDE, cu respectarea măsurilor de prevenție a infectării cu Sars-Cov-2.

Totodată, instituțiile publice și societățile comerciale care au MAI MULT DE 50 DE ANGAJAȚI, sunt OBLIGATE să mențină măsurile de muncă de la domiciliu.

Se deschid bisericile, însă liturghiile vor putea fi oficiate doar în spațiu deschis. 

„Peste 14 zile va avea loc o evaluare a acestor măsuri, iar dacă numărul de cazuri Covid-19 va fi, în continuare, în scădere, vor apărea noi măsuri de relaxare.”, a declarat Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății.

RefleqtMedia pe rețelele de socializare