Aviz, amatorilor! Pentru subvenții APIA poți face pușcărie!

0
156

Tot mai des se zvonește despre un anume om politic din zona Turzii că ar fi solicitat plăți de subvenții de la APIA „mai mari decât îi permitea plapuma” și că pentru a-și acoperi „năbădăile” s-a dus să dea cu papagalul pe la SRI Alba. 

Ei bine, pentru astfel de fapte, se poate face pușcărie.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba-Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, persoană fizică, pentru săvârșirea unor infracțiunilor de:

folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată,

– participație improprie sub forma instigării la fals intelectual în formă continuată,

– instigare la mărturie mincinoasă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2011-2016, inculpatul ar fi depus cu rea-credință la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false (contracte de arendă, diverse adeverințe, etc.) în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de sprijin, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.

În același context, inculpatul i-ar fi determinat pe angajații unei primării să-i elibereze adeverințele respective prin care se atesta că suprafețele de teren pentru care se solicita ajutor nerambursabil erau înscrise la poziția sa în registrul agricol.

Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 815.024 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză.

În data de 24 februarie 2020, cu ocazia audierii în prezenta cauză, inculpatul a determinat o persoană să facă declarații neconforme adevărului cu privire la aspecte esențiale asupra cărora a fost întrebat.

În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Sibiu cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

RefleqtMedia pe rețelele de socializare