Extinderea bazelor militare de la Câmpia Turzii şi Mihail Kogălniceanu s-a numărat printre subiectele discutate miercuri în cadrul reuniunii Comitetului interministerial pentru implementarea Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind activităţile forţelor SUA staţionate pe teritoriul ţării noastre.


Vobim despre investiții în valoare de peste 30 de miliarde de dolari, care vor fi concretizate prin dezvoltarea strategică a Bazei 71 Aeriene „General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii, care va juca un rol crucial în apărarea flancului estic al NATO.


Pe lângă dezvoltarea fizică a bazei militare, aceasta va găzdui, cu caracter permanent, un număr de aproximativ 100 de militari și ofițeri americani, care vor staționa în orașul nostru, începând cu anul 2024.


În acest context, am vrut să aflăm de la presedintele ALDE Campia Turzii, Avram Marius Gal, ce rol vor avea, pe lângă cel militar, cei peste 100 de oaspeți în orașul nostru.


„În primul rând trebuie să luăm în calcul următorul aspect: 100 de apartamente, 100 de familii, 100 de salarii de bază mari, ale căror impozitare se va reverbera în bugetul de dezvoltare al municipiului Câmpia Turzii. Pe de altă parte, nenumăratele afaceri, atât în domeniul industrial, cât și al serviciilor, pentru deservirea Bazei 71 Aeriene și a militarilor care vor lucra aici.


De la producție și comerț de armament, la servicii de sănătate, alimentație publică și transport. Vorbim de o creștere cu câteva zeci de milioane de euro anual, a valorilor comerciale practicate în orașul nostru.


Astfel, avem o dezvoltare demografică, una a mediului de afaceri și una imobiliară. Aceste trei paliere vor avea nevoie și de o dezvoltare a transportului, tocmai din acest motiv, consider că Primăria Câmpia Turzii va fi nevoită să atragă fonduri în vederea construirii unui aeroport cargo – aceasta fiind una dintre investițiile pe care o am în vedere, odată ce voi fi ales în funcția de primar al municipiului.


Trebuie să luăm în considerare că orașul Linz are 4 aeroporturi cargo și 1 de pasageri. Câmpia Turzii nu are nevoie de aeroport de pasageri, datorită vecinătății aeroporturilor de la Târgu Mureș și Cluj Napoca, însă un aeroport cargo va fi ESENȚIAL pentru dezvoltarea pe termen lung a Câmpiei Turzii”, spune Avram Marius Gal.

Potrivit unui comunicat al MApN, Departamentul pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale a organizat reuniunea Comitetului interministerial pentru implementarea Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind activităţile forţelor SUA staţionate pe teritoriul ţării noastre şi a Acordului dintre România şi SUA privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România, precum şi Comisiei interministeriale pentru legătura cu forţele armate străine, la eveniment participând secretari de stat şi reprezentanţi ai ministerelor şi instituţiilor publice din arcul guvernamental cu responsabilităţi în implementarea prevederilor actelor normative subsumate celor două acorduri interministeriale.
“Agenda discuţiilor a cuprins subiecte de interes pentru ministerele şi agenţiile guvernamentale prezente, cu accent pe nevoile de sprijin interinstituţional reciproc în ceea ce priveşte locurile de desfăşurare şi amploarea exerciţiilor militare care vor avea loc în ţara noastră, extinderea bazelor militare de la Câmpia Turzii şi Mihail Kogălniceanu, proiectele de infrastructură dezvoltate de Armata SUA în România, mobilitatea militară, sprijinul naţiunii gazdă şi stadiul proiectului naţional privind construcţia unui pod peste râul Olt, în zona localităţii Voila”, se precizează în comunicat.

RefleqtMedia pe rețelele de socializare
error