aurel-giurgiu

Controversele privind prețurile terenurilor pe care cetățenii comunei Luna le vor pierde, ca urmare a exproprierilor cauzate de lucrările de la Baza 71 Aeriană continuă.

În cadrul unui interviu realizat de RefleqtMedia la Luna, edilul comunei – Aurel Giurgiu – a dezvăluit un studiu de piață privind valoarea terenurilor din județul Cluj, mai exact din arealul de jurisdicție al Judecătoriei Turda.

Studiul a fost comandat de Camera Notarilor Public ai județului Cluj și a fost efectuat de societatea Napoca Business SRL.

„Nu am fost mulțumit de expertiza realizată de Ministerul Apărării și am primit un studiu de piață comandat de Camera Notarilor din județul Cluj, care ne spune că astea sunt prețurile din județ. Și acum vă spun, în premieră pentru cititorii RefleqtMedia, grila notarială actualizată la anul 2017. Un lucru extraordinar, cu care le dau o veste proastă tuturor colegilor primari din zonă. Este vorba despre comunele de pe raza judecătoriei Turda. În grila venită odată cu studiul de piață, toate comunele au același preț la terenul extravilan – la teren extravilan agricol s-a făcut un preț de 0.32 lei/mp și la neagricol, 0.22 lei/mp.”, a spus Giurgiu, cu referire la documentele intrate în posesia RefleqtMedia.

RefleqtMedia l-a contactat pe administratorul firmei Napoca Business, Alexandru Gliga, pentru ca acesta să ne explice care a fost modalitatea de calcul a prețurilor prevăzute în grila atașată.

„Din perspectiva Codului Fiscal, în aceste studii de piață se prevede prețul minim care poate fi aplicat pe imobile. În legislația privind exproprierile se arată că acestea trebuiesc făcute la tariful JUST, or tariful JUST nu este TARIFUL MINIM. Asta este tot ce am de declarat”, a spus Alexandru Gliga.

Firește că acesta nu ne-a spus nici pe ce și-a bazat studiul de piață și nici cum a ajuns la concluzia că prețul MINIM pentru teren extravilan agricol în zona Turzii este IDENTIC, INDIFERENT DE CALITATEA SAU FERTILITATEA TERENULUI AGRICOL.

Cu un asemenea studiu, piața imobiliară din județul Cluj ar putea cădea în gol, deoarece ORICE INSTITUȚIE ar putea practica tarife folosind acest document, care este realizat de o societate acreditată ANEVAR.

L-am întrebat pe Aurel Giurgiu ce s-ar întâmpla, din perspectiva Curții de Conturi, dacă printr-o hotărâre de Consiliu Local s-ar luat decizia, la Luna, ca un teren de 1 hectar să fie vândut cu 3200 de lei, suma precizată în studiul realizat de Napoca Business SRL.

Situația este DEPARTE de a fi tranșată, în ceea ce privește exproprierile de teren de la Luna, atât în ceea ce privește Autostrada A3, cât și Baza 71 Aeriană, iar RefleqtMedia va ține aproape de acest subiect.

RefleqtMedia pe rețelele de socializare
error