web analytics
Home Știri din zonă CIOBANII ACUZĂ CĂ SUNT FORȚAȚI SĂ CUMPERE BERBECI CU ORIGINEA ÎNTRE GHILIMELE...

CIOBANII ACUZĂ CĂ SUNT FORȚAȚI SĂ CUMPERE BERBECI CU ORIGINEA ÎNTRE GHILIMELE DE PE O LISTĂ ANZ!

- Publicitate -

ESTE O BĂTAIE DE JOC! Câți berbeci cu origine provin de la o sută de oi? Dacă răspunsul se dă în România: o sută de berbeci. Și toți cu origine. În nicio țară din Europa nu sunt oi ca în România capabile să facă doar berbeci, nu și mieluțe. De ce fac oile noastre doar berbeci? Pentru că berbecii cu origine sunt cei mai profitabili și cei mai căutați.

Dar nu oile tuturor fac berbeci cu origine. Norocoșii sunt pe o listă a Agenției Naționale de Zootehnie (ANZ) de unde oierii mai puțin norocoși trebuie să cumpere berbeci. Sunt obligați să cumpere dacă mai vor să încaseze cea mai mare subvenție, 25 de euro/cap de ovină/an.

Săptămâna trecută, oierii au încercat să ajungă la ministrul agriculturii, Petre Daea, dar șeful de la Agricultură era prea prins cu pesta porcină africană. Crescătorii susțin că există un cartel al șmecherilor din oierit care învârte acum banii pentru berbecii cu origine și că totul se face pe spinarea și pe truda lor. Mai mult, Agenția Națională de Zootehnie a publicat pe pagina sa oficială o listă cu 280 de crescători de ovine, membri în Asociația Păstorul Crișana și în Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, de unde oierii spun că sunt obligați să-și cumpere berbeci cu origine din rasa Țurcană. Asta nu ar fi nicio problemă, dar, spune președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Sălaj, fermierii de pe listă s-au dus chiar ei la cumpărat cu heirupul berbeci pentru că nu ar fi avut de vânzare. Și mai grav, s-ar vinde și berbecuți de anul acesta, tot cu origine, care nu au nici măcar greutatea necesară pentru a se califica în rândul berbecilor cu origine. Asta nu e genetică, spune fermierul. E bășcălie!

ESTE PĂCĂLEALĂ PE FAȚĂ!

Am vrut să discut cu domnul ministru Daea despre problema aceasta a berbecilor cu origine, în ghilimele, pentru că toți berbecii din rasa Țurcană au origine. Numai unii au origine scrisă și alții nu o au scrisă. Să vă explic cum stau lucrurile. Acum, o lună și jumătate a apărut un tabel cu 280 de fermieri care au dreptul dat de ANZ să vândă berbeci cu origine. După două săptămâni, s-a mărit lista asta. Problema este că ăia 280 de crescători au apărut dintr-odată, cineva i-a trecut pe listă, iar oamenii nu dețineau berbeci. Ca să vinzi berbecuți pentru montă, ei trebuie să aibă doi ani de zile, nu poți să dai la montă mieii de anul ăsta. Ei, oamenii, când s-au văzut trecuți pe listă, au început să cumpere berbecuți de pe la prieteni, berbeci de anul trecut și de acum doi ani, ca să le facă origine. Întrebarea mea este: Doamne, iartă-mă, ce origine este asta?!

Problema este că nu are niciunul origine. Dacă la un berbec din ăla te duci și-i faci teste ADN, ele nu te vor duce la părinții lui, la bunicii lui. Și eu sunt inginer și cunosc problema geneticii. Dar asta nu e genetică, este păcăleală pe față. Sunt un grup de șmecheri de pe la ANZ, Ministerul Agriculturii și nu știu de pe unde și fac afaceri. Deci, atâta timp cât 99% din crescători își vând berbecuții cu prețuri între 5 lei și 6 lei kilogramul și să-i dai unuia pe un berbecuț 2.500 de lei, 3.000 de lei este o sfidare. Pe un berbecuț care nu face nimic! Să apară berbeci, cum sunt taurii, de exemplu. Cu un istoric, cei care transmit caractere genetice serioase din care fermierii să aibă beneficii. Performanța se vinde foarte bine, dar ceea ce se face acum nu este performanță. Este ceva acțiune, o inginerie prin care banii trebuie să intre la cineva, în niște conturi.

Acum a apărut un document de la ANZ prin care ne obligă să folosim berbeci cu origine la monta din toamnă. Am sunat și am întrebat: Bine, vom putea avea toți berbeci cu origine? Nu, nu veți putea. Păi, dacă nu vom putea avea toți berbeci cu origine, care este criteriul? Și mi s-a spus un lucru: atâta timp cât sunt berbeci cu origine, cumpărați din ăia!

Când se termină berbecii cu origine de la prietenii dumnealor, ceilalți se descurcă cum pot. Eu asta vreau să vorbesc cu domnul Daea: să se termine odată și să-i pună la punct pe șmecherii ăștia! Dânsul (ministrul Daea n.r.) nu are niciun cuvânt, nicio poziție, asta mă îngrijorează. Nu spune nici da, nici nu, îi lasă așa să-și facă jocurile.

Vine toamna și atunci ce facem cu oamenii? Îi obligăm să dea niște bani pe niște berbeci care nu sunt de nicio încredere. Este o bășcălie! Este o bătaie de joc la adresa fermierilor! Asta este situația. Voiam să-i sugerez domnului ministru să ne lase să ne autorizăm berbecii cum a fost până acum pentru că omul știe din turma lui care sunt berbecii de rasă. Omul simplu își face selecția lui. Nu să cumpere de la mine un berbec, luat de cine știu unde, și căruia i s-au făcut acte de origine, dar e jumătate cât al lui. Este o prostie la care trebuie pus capăt.

Cei care sunt acolo (pe lista ANZ n.r.) bagă tot felul de berbecuți. Reglementarea asta de la ANZ este făcută cu țintă clară pentru vreo 7,8,10 care vând berbeci așa-ziși cu origine, a declarat Dumitru Ardelean, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Sălaj, exclusiv pentru AGROINFO.

sursa: AgroInfo.ro

- Advertisement -
- Advertisement -

RefleqtMedia pe rețelele de socializare

2,200FansLike
400FollowersFollow
328SubscribersSubscribe

Citește

Daghemana Câmpia Turzii ANGAJEAZĂ!

Magazinul alimentar, Daghemana Câmpia Turzii, angajează VÂNZĂTOARE! Se oferă: salariu atractiv condiții sigure de lucru contract pe perioadă NEDETERMINATĂ Relații la telefon: 0722246231

Angajare la Transilvania Impact Import Export

Transilvania Impact Import Export angajeaza sofer profesionist cat B+E pentru pompa de beton stationara. Mai multe detalii la numarul de telefon 0720.600.620 CV se pot depune la...

Daghemana ANGAJEAZA!!!

SC Daghemana Com SRL angajeaza! Se cauta sofer, categoria D, cu ATESTAT! INFO LA TELEFON: 0722246231

Ultimele știri

Avram Gal: „Din 27 septembrie sunt pregătit să preiau frâiele Municipiului Câmpia Turzii”

Dragi prieteni, Orice semn dat de electorat e un semn despre viitorul echipei. Electoratul vine să își exprime...

Mesajul de final de campanie al lui Gheorghe Iulian RECE

Dragi cetățeni, candidatul nostru la funcția de primar, RECE Gheorghe-Iulian, echipa de consilieri și întreaga organizație a PSD Câmpia Turzii, vă mulțumesc...

Care criterii de integritate, frate? Daniela Dolha are adeziune semnată la PNL Câmpia Turzii

În această seară, RefleqtMedia vă prezintă dovada clară că președintele USR PLUS, Ciprian Rigman, a fost EXCLUS PE NEDREPT de pe lista de consilieri...

Cristian Matei – mesaj emoționant la final de campanie electorală

Dragi turdeni,   În mai puțin de 48 de ore veți decide viitorul acestui oraș. Este un moment de o importanță majoră, care trebuie...
- Advertisement -