web analytics
Home OPINIE Editorial Grotescul pascal - editorial

Grotescul pascal – editorial

- Publicitate -

Sunt foarte mulți ani de când îmi doresc să scriu și să public acest editorial, însă din varii motive, independente de voința și putința mea, nu am reușit să fac acest lucru.

Fără laudă, dar și fără falsă modestie, mă consider un bun creștin. Respect poruncile date lui Moise, mă rog lui Dumnezeu, pun în practică cele predicate de Hristos și, în general, nu pun botul la poveștile folclorice livrate de popi.

Iar pentru că tot veni vorba despre popi, să discutăm puțin despre impactul pe care aceștia îl au asupra manifestării spirituale care ar trebui să se propovăduiască la Paști.

După ani de studiu și contemplare asupra valorilor spirituale promovate de Biserica Ortodoxă Română am ajuns la concluzia că 99% din obiceiurile, ritualurile și manifestările promovate la Paști nu au absolut nici o legătură cu cele predicate de Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu.

Pornind de la ritualul cu pâine și vin (Paști), continunând cu ouăle înroșite, înconjurarea Bisericii și „luatul de lumină”, toate nu sunt altceva decât niște obiceiuri păgâne, asimilate de Biserica Ortodoxă Română (și nu numai) și care nu au nici o legătură cu Scripturile.

Nicăieri, în cele 4 evanghelii, în faptele apostolilor sau în restul scrierilor care compun Cartea Sfântă nu suntem învățați să înconjurăm Biserica, cu făclii în mână, pe ritmuri de clopote și toacă, tot așa cum nicăieri nu scrie că norodul s-a împărtășit cu trupul și sângele lui Hristos.

Lăsând aspectele spirituale și de dogmatică la o parte, să ne focusăm atenția asupra aspectelor economico-cocalare ale sărbătorii Paștelui.

„Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost adusă la Cluj Napoca, cu un avion privat” – citeam azi-dimineață pe un site de știri.

Adică luăm așa: avion privat, haine poleite cu aur, mașini ultimul răgnet, iar ei ne spun nouă că „mai degrabă trece cămila prin urechile acului decât bogatul în Împărăția lui Dumnezeu” – ceva nu se pupă. Păi dacă luăm în considerare avionul privat, hainele cu aur, mașinile, inelele și cruciulițele … ce mi-e Andreicuț, ce mi-e Nelson Mondialu … tot la gara aia ne dăm jos.

În 1054, când a avut loc Marea Schismă, Patriarhul Constantinopolului s-a rupt de Papa de la Roma tocmai pentru că Papa susținea poleiala, iar Patriarhul era pentru „cele sfinte” și pentru smerenie.

La fel, când Martin Luther s-a rupt de papă, formând lutheranismul, prima religie protestantă a lumii, a invocat poleiala și opulența catolicismului.

Acum am ajuns ca urmașii celui care condamna poleiala Papei, adică patriarhii ortodocși, să aibă mai multă poleială decât un rege al drogurilor, iar Papa Francisc de la Roma să șadă pe un scaun normal, în timpul slujbelor și să propovăduiască smerenia. Lumea este cu capul în jos.

Iar acum să vorbim puțin despre norod … sau nărozi, fiecare după cum vrea. Pentru mulți dintre voi, Paștele reprezintă o oportunitate să se îmbrace la costum, să bea cu neamurile până se „„„„„ pe ei, să pune pe facebook poze cu miei tăiați, să-și etaleze aptitudinile de bucătari, dar nicidecum și sub nicio formă nu reprezintă smerenie, apropiere de Dumnezeu, spiritualitate.

Dacă n-ar exista facebook, ar fi o dramă totală, să nu vă puteți etala pozele cu Hristos și selfie-urile de la Înviere, când Hristos propovăduia „să nu știe mâna ta stângă, ceea ce face dreapta”. V-ați îndepărtat de cuvântul Scripturii și v-ați transformat în farisei, împreună cu cei care pretind că au slujba divină de a vă transporta către mântuire.

Iar când vine vorba despre politicieni – Paștele a devenit încă o metodă de a face propagandă politică și campanie electorală. Se fotografiază în biserici, se prezintă ca fiind smeriți și buni creștini, ba unii … mai radicali din fire … își pun poze cu ouă pe care scrie #Rezist … unde am ajuns?

La cât sunteți de smeriți și mântuiți, este tot mai clar că Satan este Guvernatorul Lumii.

(Ovidiu Bucur)

- Advertisement -
- Advertisement -

RefleqtMedia pe rețelele de socializare

2,200FansLike
400FollowersFollow
328SubscribersSubscribe

Citește

Daghemana Câmpia Turzii ANGAJEAZĂ!

Magazinul alimentar, Daghemana Câmpia Turzii, angajează VÂNZĂTOARE! Se oferă: salariu atractiv condiții sigure de lucru contract pe perioadă NEDETERMINATĂ Relații la telefon: 0722246231

Angajare la Transilvania Impact Import Export

Transilvania Impact Import Export angajeaza sofer profesionist cat B+E pentru pompa de beton stationara. Mai multe detalii la numarul de telefon 0720.600.620 CV se pot depune la...

Daghemana ANGAJEAZA!!!

SC Daghemana Com SRL angajeaza! Se cauta sofer, categoria D, cu ATESTAT! INFO LA TELEFON: 0722246231

Ultimele știri

Avram Gal: „Din 27 septembrie sunt pregătit să preiau frâiele Municipiului Câmpia Turzii”

Dragi prieteni, Orice semn dat de electorat e un semn despre viitorul echipei. Electoratul vine să își exprime...

Mesajul de final de campanie al lui Gheorghe Iulian RECE

Dragi cetățeni, candidatul nostru la funcția de primar, RECE Gheorghe-Iulian, echipa de consilieri și întreaga organizație a PSD Câmpia Turzii, vă mulțumesc...

Care criterii de integritate, frate? Daniela Dolha are adeziune semnată la PNL Câmpia Turzii

În această seară, RefleqtMedia vă prezintă dovada clară că președintele USR PLUS, Ciprian Rigman, a fost EXCLUS PE NEDREPT de pe lista de consilieri...

Cristian Matei – mesaj emoționant la final de campanie electorală

Dragi turdeni,   În mai puțin de 48 de ore veți decide viitorul acestui oraș. Este un moment de o importanță majoră, care trebuie...
- Advertisement -